Minden katona erősíti Magyarország biztonságát fizikai, szellemi és lelki értelemben is – jelentette ki a honvédelmi miniszter Szentendrén, tartalékos katonák ünnepélyes eskütételén.

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémián csaknem 700 új önkéntes területvédelmi tartalékos katona tette le esküjét szombaton mások mellett Simicskó István honvédelmi miniszter; Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar Főnöke és Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elnöke előtt.

Simicskó István ünnepi beszédében közölte: napjaikban “európai civilizációnk, nyugati világunk számos szereplője” akarja “temetni” a nemzeteket, nemzetállamokat, “félelmet, káoszt, anarchiát” hozva nyugati világunkba, hogy egy globális, univerzális összekevert nemzetiséget alakítsanak ki. Mint fogalmazott: az “Európai Unió lelki, spirituális válságban van”, és kereszténység értéke, a hit megtagadása zajlik. Márpedig a miniszter szerint a kereszténység talajvesztése komolyan veszélyezteti a nyugati civilizációt.

Simicskó István szerint a magyar történelemből megtanultuk, addig van magyar nemzet, állam, hazája a magyar embereknek, amíg Magyarország erős, meg tudja védeni határait. Hozzátette: ahhoz, hogy az ország védelmét még hatékonyabbá tudják tenni, ütőképes, professzionális és modern haditechnikával felszerelt katonákból álló Magyar Honvédségre van szükség.

Ennek érdekében fogalmazták meg a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot is, amelynek megvalósítása is megkezdődött. Ennek kiemelt része, hogy megbecsülik mindazokat a hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákat, akik a Magyar Honvédségben szolgálják az ország védelmét.

A miniszter nagy lépésnek nevezte a csaknem 700 új területvédelmi tartalékos katona eskütételét, és megjegyezte: tavaly nyár óta 1600 új tartalékos katonával kötöttek szerződést. Jelenleg összesen mintegy 6600 tartalékos katonája van a honvédségnek. A cél, hogy egy 30 ezer katonából álló aktív állomány mögött egy 20 ezres tartalékos állomány legyen.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!