Budapesten, a Balaton déli partján és a fővárosi agglomerációban lehet a legkönnyebben használt ingatlant találni. Budapest környékén 100 lakóingatlanból 9 eladó.

Az ingatlan.com legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy Budapest mellett a különböző megyékben hogyan alakult a 2018-ban a 100 háztartásra vetített eladó használt lakóingatlanok száma. A kutatás arra is választ ad, hogy a lakásvásárlást tervezők melyik megyében válogathatnak a legtöbb és legkevesebb eladó ingatlanból.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírmagazinhoz eljuttatott tanulmány szerint a budapesti lakás iránt érdeklődők vannak a legkönnyebb helyzetben, mert 100 háztartásra 11 eladó lakóingatlan jut. “A szélesebb kínálat mellett ugyanakkor Budapesten a legdrágábbak a lakások az országban. Az átlagos kínálati négyzetméterár a használt lakások esetében már 550 ezer forint körül járt 2018 június elején” – mondta Balogh László, az ingatlan.com elemzője.

Nagyon megy a budapesti agglomeráció és a Balaton-part

A második helyen áll Somogy és Pest megye, mindkét térségben 9-9 eladó lakás jut 100 háztartásra. A szakember szerint ezekben a megyékben a jelentős kínálathoz erős kereslet tartozik. Pest megyében, az agglomerációban a főváros közelsége és a budapestinél alacsonyabb árak adnak támaszt a kínálatnak. Somogy megye pedig elsősorban a Balatonnak köszönheti az élénk piacot.

Budapesten kiemelkedőek az árak

A lakáspiac évek óta magas fordulatszámon pörög: mind a kereslet, mind a kínálat erősnek mondható. Bár az árakat és a kínálati piacot nézve a főváros kiemelkedik, de országon belül nagy különbségek vannak.

A vevők a lakásvásárlás során leginkább arra kíváncsiak, hogy egy-egy településen vagy megyében hány különböző eladó ingatlanból válogathatnak, ezért nem csak az ingatlanhirdetések száma irányadó.  – mondta Balogh László. Mivel a rendszerünk összecsoportosítja az azonos ingatlanhoz tartozó ingatlanhirdetéseket, ezért a kutatás során nem jelentett problémát, hogy egy-egy ingatlan akár többször is szerepelhet az ingatlanközvetítők kínálatában – tette hozzá a szakértő.

Eladó ingatlanok száma

A fenti ábrán is jól látszik, hogy Budapesten, a Balaton déli partja miatt Somogyban és Pest megyében, leginkább a főváros vonzáskörzetében lehet a legkönnyebben használt lakóingatlant találni. Itt 100 háztartásra 11 eladó ingatlan jut

Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében jóval szűkebb a kínálat, 100 háztartásra mindössze 2 eladó lakóingatlan jut.

A háztartások számának növekedése és átlagos létszámának csökkenése miatt a lakásvásárláshoz igénybe vehető támogatások a jövőben még jobban felértékelődhetnek.

Győr-Moson-Sopron megyében 100 háztartásomként 7 lakás van a kínálati piacon, Hajdú-Bihar, Baranya és Zala pedig egyaránt 6 lakással következik a sorban. A legszűkebb kínálat az ingatlan.com elemzése szerint Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyét jellemzi, ahol 2 lakást hirdetnek 100 háztartásra.

Ahol áremelkedés nélkül is nehezebb a helyzet

Balogh László azt is elmondta, hogy a háztartások száma és az átlagos létszámuk is befolyásolja a lakáspiaci trendeket. Budapesten például 2005-hoz képest 2016-ban 5 százalékkal több háztartás volt, viszont az átlagos létszámuk 2 százalékkal mérséklődött. Ez azt is jelenti, hogy egy főre vetítve a fővárosi lakásvásárlás és a költözés anyagi terhei akkor is növekedtek, hogyha figyelmen kívül hagyjuk az ingatlanok elmúlt években tapasztalt áremelkedését. Balogh László szerint emiatt a nagyvárosokban a háztartások létszámához kötött támogatások, például a gyermekek után igényelhető CSOK vagy az államilag is támogatott lakástakarékpénztári szerződések felértékelődhetnek a következő időszakban.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!