Az országos szövegértési kompetenciatesztek alapján az agglomeráció járásainak iskolái a legjobbak között vannak. 199 járásból, szinte mindegyik bekerült a legjobb 33-ba!

Az ország járásai között nagyobb az eltérés a diákok teljesítményében, mint egy adott térség jobb és rosszabb iskolái között. Az eredmények alapján mintha más világban tanulnának a nagyvárosi, az agglomerációban élő és a vidéki gyerekek. Az összes 12 éves diákra kiterjedő kompetencia felmérés szövegértés eredményeit elemezte az Index egyik blogja járásokra bontva.

Évek óta minden hatodik osztályos felmérést ír szövegértésből és matematikából. A blog írója azért a szövegértés eredményeit dolgozta most fel, mert a szövegértés képessége határozza meg, mennyire tudják majd a diákok megérteni azt, amit a könyveikben találnak, mennyire képesek önállóan tanulni.

A 12 évesek szövegértési képessége jelentősen eltér az ország egyes térségei között. A legjobb és a legrosszabb eredményű 20 járás átlagos eredménye között dupla akkora a különbség, mint egy jó és egy rossz iskola között egy átlagos járásban.

Gazdagabb környék, jobban teljesítő gyerekek

Térképünk azt ábrázolja, hol milyen a szövegértés felmérés eredménye. A lista élén nyolc budapesti kerület, illetve a Budakeszi és a Balatonfüredi járás áll. Ezekben a járásokban 1560 vagy több a diákok átlagos pontszáma.

A térkép markáns mintázatot mutat. A diákok szövegértése a fővárosi agglomerációban, a Balaton mentén és az ország északnyugati részén, illetve a három nagy egyetemi városban – Pécsett, Szegeden és Debrecenben – a legjobb. Az ország északkeleti része és a Dél-Dunántúl szegényebb részein pedig a legrosszabbak az eredmények.

A különbségek két tényezővel mozognak együtt. Egyrészt minél nagyobb egy település, annál jobbak a gyerekek szövegértésből, a másik pedig az anyagi helyzetről szól. A szövegértés eredmények területi eloszlása ugyains nagyon hasonlít a járások anyagi fejlettségének mintázatához.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!