Egyre több a vadbaleset a Budapest környéki utakon. Főleg a budai agglomerációban autózókat érinti a probléma. A Pilisben, a Budai-hegyekben és a Zsámbéki-medencében szinte nem is múlik el úgy nap, hogy ne posztolna valaki egy őzzel, szarvassal, vaddisznóval történt találkozásról. A hirtelen az autó elé ugró őz komoly károkat tud okozni az autóban. A legfontosabb, hogy vadgázolás esetén mindig kérj rendőri helyszínelést, hívd a 112-t!

Kié a felelősség egy ütközéskor? Teszi fel a kérdést a Bors.hu. A vadakkal történő ütközés a balesetek egy igen speciális fajtája, hiszen kevesen tudják, hogy ilyenkor mi is a teendő, másrészt a kárunkat sem téríti meg a másik autós felelősségbiztosítása.

Korábban az autósok a vadásztársaságoktól várták a megoldást, hiszen régebben a kötelező biztosítást kellett fizetniük a károk megtérítése érdekében, de mára a gyakori károk okozta magas biztosítási díj miatt ezt már nem teszik meg. Így marad az alkudozás, egyezkedés, ha a vadásztársaság egyáltalán elismeri a felelősségét.

A legtöbb beszámoló szerint a vadásztársaságok arra hivatkoznak, hogy az autós nem volt elég elővigyázatos, és a vad elütésével a társaságot is kár érte, amely egy nagy vad esetén milliós érték is lehet.

A polgári törvénykönyv szerint bár a vadásztársaságnak kellene állnia a kárt, de a törvényhozó egy kivételt is beletett a törvénybe, amelyet rendszeresen ki is használnak a fizetést megtagadó társaságok. Miután az autózás és a vadtartás is veszélyes üzem, ilyenkor a Ptk.-ban jól meghatározott módon, felróhatóságuk (felelősségük) arányában kötelesek a másiknak okozott kárt megtéríteni. Vagyis indul az alkudozás, az autóban esett kár, vagy az elütött vad értéke nagyobb.

Fontos a tábla

Tévhit, hogy vadveszélyt jelző tábla hatálya alatt semmilyen kártérítés nem kérhető. Ez jogszabályilag nem igaz, ugyanakkor sajnos a bírósági gyakorlat ennek megfelelő, kártérítést csak vadveszély tábla hatályán kívüli esetekre szoktak megállapítani. A vadásztársaság abban az esetben sem felelős, ha a hozzátartozó területen olyan vadat ütünk el, ami egyébként nem a társaság tulajdona. Egy kisvadakkal foglalkozó társaság egy odatévedt szarvasért, vagy a faluból elkóborolt kutyáért sem fog fizetni.

A vad a társaságé

Egy esetben lehetünk biztosak a kártérítésben, ha a baleset autópályán vagy autóúton következik be, mert itt a közútkezelőnek kötelessége megvédeni a forgalmat kerítéssel a vadaktól.

Amennyiben vaddal ütköztél, minden esetben hívj rendőrt! Fontos lehet a kártérítés szempontjából, hogy pontos helyszíni jegyzőkönyvvel, hitelesen dokumentálva legyen az eset.

Az is lényeges például, hogy melyik oldalról ugrott be a vad, mert előfordul, hogy az út két oldalán más társaságok vannak felelősségben. Minden apró részlet döntô lehet egy későbbi bizonyítási eljárás esetén. Amit viszont mindenképpen érdemes fejben tartani, hogy a vadat csak a vadásztársaság viheti el a helyszínről. A halálra gázolt vad is a vadásztársaság tulajdona, annak eltulajdonítása lopásnak minősül!

 

Ne rántsd el a kormányt!

Vadakkal való ütközésnél gyakori hiba az autósok részéről, hogy megijednek, és a fékezés helyett a kormányt rántják el, jóval nagyobb balesetet okozva. Ezért az ütközést a legerősebb vészfékezéssel, majd már csökkentett sebességnél kormányzással igyekezzünk elkerülni. Lehetőség szerint a vad háta mögé kormányozzunk, mert ha meg is fordul, addigra akár állóra tudjuk fékezni autót.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!