A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért vasárnap esti közleményében azt kérdezi, hogy „Rövidebb lesz a téli szünet három nappal? Okfejtésük szerint az iskolák megrövidíthették az idei téli szünetet és a gyerekeknek csak január 8-án kellene iskolába menniük.

Az egyesület közleménye szerint a 2018/2019. tanév rendjéről szóló 13/2018. EMMI rendelet 6. § (2)  bekezdése alapján: “A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2018. december 21. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2019. január 3. (csütörtök)”

Mivel a törvény értelmében a téli szünet napjainak számába nem számítanak bele a tanítás nélküli pihenőnapok (szombat, vasárnap), a munkaszüneti napok (ünnepnapok) és az országosan, egységesen elrendelt munkanap-áthelyezések (ledolgozott szombatok), akkor kiderül, hogy az iskolák megrövidítették a hatnapos téli szünetet három nappal – írják, majd az alábbiak szerint érvelnek:

dec. 21. péntek = munkanap (utolsó tanítási nap)
dec. 22. szombat = pihenőnap
dec. 23. vasárnap = pihenőnap
dec. 24. hétfő = pihenőnap (dec.01-én, szombaton ledolgozva, tehát pihenőnapnak számít, ami nem szünet!)
dec. 25. kedd = munkaszüneti nap (Karácsony)
dec. 26. szerda = munkaszüneti nap (Karácsony)
dec. 27. csütörtök = tanulóknak SZÜNET
dec. 28. péntek= tanulóknak SZÜNET
dec. 29. szombat= pihenőnap
dec. 30. vasárnap= pihenőnap
dec. 31. hétfő= pihenőnap (dec.15-én szombaton ledolgozva tehát pihenőnapnak számít, ami nem szünet!)
jan. 01. kedd= munkaszüneti nap (Újév)
jan. 02. szerda= tanulóknak SZÜNET
jan. 03. csütörtök = szünet utáni első tanítási nap

Ezt követően így folytatja érvelését a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért szervezet: „Ha értelmezésünk megállja a helyét, akkor jan. 03. (csütörtök), január 04. (péntek) és jan. 07. (hétfő) napokon is téli szünet lenne a tanulók számára.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!