Nem ördöngösség a szép muskátli! Kis odafigyeléssel csodálatosak lesznek a te virágaid is. A legfontosabb az öntözés tudománya, én így csinálom és ettől szépek a virágaim.

Bandi bá

67 éves kertész, gazdálkodó, Érden lakik. Gyümölcsöse és egy csodaszép udvara van. Konyha,- és fűszerkertjére különösen büszke. Nős, három gyermeke és két unokája van.

Ezekre lesz szükséged

Öntözőkanna, állot víz, muskátli tápoldat, odafigyelés

Reggel vagy este locsold

Ha futó muskátlid van figyelj arra, hogy több vizet igényel, mint az álló vagy más néven paraszt muskátli. Én az utóbbit jobban kedvelem, de a megfelelő locsolás mindkét fajtánál a kulcskérdés. Muskátli öntözésre a kora reggeli és késő esti időpont a legjobb. A forró napos időszakban locsolt virágnak  a felmelegedett gyökerei a hűvös víztől megfáznak, és az egész növény elpusztulhat.

A virágokat ne érje víz

Locsolásnál nagyon figyelek, hogy leveleit, virágait lehetőleg ne érje a víz, ugyanis előfordulhat, hogy levelei és a szirmok megbarnulnak. Én mindig igyekszem a kanna csőrét a levelek alá, közvetlen növényeim tövéhez becsúsztatni. Így biztosan a megfelelő helyre jut az éltető víz.

Lágy vizet használj

Lehetőleg lágy vízzel öntözd muskátlijaidat, legjobb  összegyűjtött esővízzel táplálni őket mert a pár napos állott vizet kedvelik a legjobban a muskátlik. Sose adj nekik hideg vizet, mindig langyossal locsold a muskátlit! A láda persze legyen alul lyukas, hogy a felesleges víz elfolyhasson. A láda alatt lévő tálba se álljon sose víz, mert a pangó folyadék árt a gyökereknek.

Hetente adj nekik tápoldatot

Érdemes hetente tápoldatot adni növényeidnek. Vigyázz arra, nehogy túlzásba vidd a tápoldatozást, ugyanis akkor is kevesebb virágot fog hozni muskátlid.

Metszésről se feledkezz el!

Naponta ellenőrizd a muskátlikat, hogy ne legyen rajta, se elszáradt levél, se virág. A leveleket ki kell törni vagy vágni, az elhervadt virágokat is mindig el kell távolítani. Én esztétikai szempontból nem csak az egész elszáradt virágzatot metszem ki, hanem amint egy pici virág elfonnyad, rögtön kicsípem a többi közül. Így máris gyönyörű! A muskátlid rettentően hálás növény, a sok szeretetet virág formájában adja majd vissza neked.

Ha tetszett a cikkünk és szeretnél még ilyeneket olvasni, kérjük lájkold a BudaPestKörnyéke.hu oldalt a Facebookon. Klikk ide!


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!