A szilveszteri rakétázás népszerű szokás, de nem mindenki örül ennek. Évek óta azt kérik a Petíciók.com oldalon, hogy tiltsák be a tüzijátékok lakossági felhasználását.

A beadvány szerzői azt írják: „Követeljük a szilveszterkor meggondolatlanul engedélyezett rakétázás újbóli betiltását, indokaink a következők:

Az illuminált alkalmi, mindenféle előképzettség nélküli “pirotechnikusok” kezében a rakéták ön- és közveszélyesek, a hozzá nem értő használatkor a lakott területeken rendszeresen keletkeznek tűzesetek, melyek jelentős anyagi kárral és esetenként emberéletben esett kárral is járnak.

A tüzijáték rakéták hanghatása a csecsemőknek maradandó pszichés károsodást okoz, a kisgyermekek szintén megijednek és nem tudnak pihenni, az idős, beteg emberek halálra rémülnek.

A háziállatok a zaj és fényhatástól sokkot kaphatnak, az esetek jelentős részében ez azonnali pusztulásukkal is járhat (kisemlősök, egzotikus díszmadarak). A zaj és fényhatástól sokkos állatok kitörhetnek, elveszhetnek, balesetet okozhatnak, emberre támadhatnak.

A természetben élő állatok szintén sokkot kaphatnak, azonnal elpusztulhatnak, végső kimerülésig rohanhatnak, a pihenő madarak pihenő helyüket elhagyva, vakon repülve súlyosan, vagy halálosan sérülhetnek.A fellőtt rakéták súlyos sérülést és pusztulást okozhatnak a vonuló madaraknak, illetve az éjszakai életmódot élő madaraknak.

A nagy mennyiségben kilőtt rakéták füstje hozzájárul a szmog kialakulásához, illetve a kialakult helyzet nagyságrendekkel történő romlásához, amely a lakosságnak súlyos egészségkárosodást okoz. A rakétákból kilövéskor felszabaduló káros anyagok szennyezik a talajt és az élővizeket.

A fenti okokból kérjük a pirotechnikai eszközök lakossági használatának teljes körű betiltását és a jövőben kizárólag pirotechnikus szakemberek által, limitált számban történő használatának engedélyezését, kizárólag adott helyre szakértő által készített hatástanulmány alapján” – írják a petícióban. A kérést már több mint 32 ezren írták alá az interneten.

Kiemelt kép: Szilveszteri pirotechnikai eszközöket árusító ideiglenes stand Budapesten, a Bécsi úton, egy hipermarket parkolójában 2018. december 29-én. Az eszközöket december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet felhasználni. MTI/Mohai Balázs


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!