Kedd délután már nem kell forgalomkorlátozásra számítani az Erzsébet-hídnál. A tűzszerészek találtak egy robbanótestet a Dunában, de annak beazonosítását csak szerda reggel kezdik meg  – közölte a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs vezetője kedd délután a sajtóval.

Korábban írtuk, hogy nem lépnek életbe a kedd délelőttre, a Dunában talált robbanótest kiemelésének idejére tervezett útlezárások és lakosságvédelmi intézkedések a fővárosban. A honvédségi tűzszerészek kommunikációs vezető akkor azt mondta, hogy a tervezett intézkedések bevezetése hosszú órákat is csúszhat, mert a tűzszerész búvárok nem találják a robbanótestet. Magyarázatképpen hozzáfűzte: a “robbanótestről”, annak GPS koordinátáit megadva, korábban egy balesetnél segédkező civil búvárcsoport tagjai tettek bejelentést a rendőrségen.

Klikkelj ide és térképen mutatjuk, hogy merre zárják le a bomba miatt a várost.

Mintegy harminc tűzszerész a koordináták alapján kedden egy aknamentesítő hajóról kereste a bombát. A kutatást nehezítette, hogy az érintett szakaszon a Duna mélysége kétszerese az átlagosnak. A folyó sodrása erős és a látótávolság a “nullával” egyenlő, vagyis a búvárok csak tapintással képesek tájékozódni.

A hajóforgalmat, a helyszín biztosítása érdekében egy járőrhajóról rendőrök irányítják, amint megkezdik a kiemelését, értesítik a lakosságot az útlezárásokról és a korlátozó intézkedésekről. Ez most megtörtént, a legfrisebb információk szerint szerda délelőtt emellik ki a bombát, akkor fogják a város jelentős részét lezárni.

A tűzszerészek azt feltételezik, hogy egy 100 kilogrammos második világháborús szovjet légibomba lapul a Duna mélyén.

Fotók: MTI/Lakatos Péter