Az utóbbi tíz év fővárosi munkájának gyümölcse, hogy Budapest nyerte el az Európa legjobb úti célja 2019 díjat, és ezt a cím elnyeréséről tájékoztató brüsszeli értesítő is tartalmazza – mondta főpolgármester az M1 tévében.

Tarlós István közölte: nyilván nem lehet azt mondani, hogy ez kizárólag a fővárosi önkormányzat eredménye. Az elismerésért sokan megdolgoztak, de az is bizonyos, hogy ez “nem intakt” a fővárosi önkormányzat tevékenységétől – tette hozzá.

A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy az internetes szavazáson a Budapestre leadott voksok száma – 62 ezer 128 – nagyjából a duplája annak, mint amennyien a baloldali pártok fővárosi előválasztásán részt vettek.

Tarlós István külön örömnek nevezte, hogy az elismerés és az arról szóló értesítés Brüsszelből érkezett, amit “nehéz lesz leszólni” az ellenzéknek. Az ellenzéknek nagyon rosszul jött ez az elismerés, hiszen egy “szerencsétlen ütemezéssel” két nappal előbb “szólták le” Budapest eredményeit – mondta.

Kapcsolódó cikk: A világ legszebb hídjai közé került a budapesti Lánchíd

Tarlós István arról szólva, hogy idén nem lesz Budapesten Red Bull Air Race, közölte: a zajszennyezésen túl olyan hosszú időn keresztül, olyan mértékű közlekedési zűrzavart okozott a rendezvény, hogy a budapestiek észrevételeinek és érdekeinek figyelembevételével úgy döntöttek, nem áll módjukban az engedélyt kiadni. A rendezők ebben az évben sem tudtak jelentős változásokat hitelesen felmutatni, “inkább maszatolták a körülményekről szóló ígéreteket” – jegyezte meg.

Fontos: Budapest és környéke belefullad az autótengerbe, de van megoldás

A baloldali pártok fővárosi előválasztásáról szólva a főpolgármester azt mondta, hogy a megmérettetésen az MSZP-t “porig alázták”.  Már 2014-hez képest is hátrébb tartanak, mert legutóbb már nem volt szocialista miniszterelnök-jelölt, most meg főpolgármester-jelöltjük sincs – tette hozzá Tarlós István.

A főpolgármester értetlenségének adott hangot amiért az ellenzék történelmi áttörésnek és új idők kezdetének nevezi azt, hogy a 2,4 százalékos előválasztási részvétel mellett a győztes megkapta a budapesti választók 1,9 százalékának szavazatát.

Érdekes: Elképesztő tempó! Európában az első, a világon a harmadik az ingatlanárak növekedése Budapesten

Tarlós István szerint mindkét baloldali főpolgármester-jelölt “elképesztő” és teljesíthetetlen ígérgetést folytatott. Megjegyezte, az utóbbi négy évben több fát ültetett Zuglóban, mint a kerület polgármestere, a baloldali előválasztás nyertese, Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje.

A főpolgármester Karácsony Gergely ígéretei kapcsán azt mondta, hogy a fővárosnál hosszú ideje készül a szmogrendelet, valamint a Városháza és annak terének kinyitása a közterület irányába, a közfejlesztési tanács elé kerül.

Meglepő: Eddig ismeretlen dolgot találtak Budapest alatt 1000 méter mélyen

Tarlós István a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában “a nagy demokráciaféltőknek” azt üzente, hogy tevékenységének köszönhetően megmaradt a közvetlen főpolgármester-választás, létrejött a közfejlesztési tanács, valamint megalkottak egy budapesti fejlesztési projektlistát is.

MTI, Kiemelt kép: eater.com