Nemsokára Szentendrére figyel a világ! Globálisan az első számú egyetemistáknak szóló építészeti versenye érkezik az észak-budai agglomerációba. A kormány 3 milliárd forinttal támogatja a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny lebonyolítását.

Infrastrukturális beruházásokra 1,545 milliárd forint, a rendezvény előkészítésére és megvalósítására 1,248 milliárd forint, a Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont jövő évi működtetésére pedig 200 millió forint jut.

A Solar Dechatlon nemzetközi versenyen felsőoktatási intézmények csapatai indulnak el. Az a feladatuk, hogy kizárólag napenergiával működő házat tervezzenek és építsenek – írja az endreikorkep.blog.hu.

Európában öt év elteltével kelhetnek újra versenyre a világ egyetemistái: a rendezésre kiírt pályázaton ugyanis az ÉMI által benyújtott projektterv nyert, így 2019-ben Magyarországon, Szentendrén tartják meg a nemzetközi szinten ismert és népszerű építészeti versenyt.

A honlapjuk szerint összesen 45 egyetem diákjai mérik össze tudásukat július 12. és 28. között. A versenyző csapatok az ÉMI Szentendrei Ipari Parkban fogják felépíteni napelemes házaikat, ezeket szeptember végéig lehet majd megnézni.

Az első ilyen versenyt 2002-ben tartották Washingtonban. A kezdeményezés alapvető célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve egyetemi kutató-fejlesztők működjenek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek.

A verseny során nem csak terveket készítenek, hanem az aktuális döntő helyszínén meg is építik a kiválasztásra kerülő pályaműveket. Így a verseny eredményeképpen egy látogatható kiállítótér és „mintaház park” jön létre, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is látogathat.

Kiemelt kép: sde2019.hu