Miután már számos magyarországi városban működik geotermikus fűtési rendszer, a budapesti kutatófúrások első ígéretes eredményei alapján erre hamarosan a fővárosban is lehetőség nyílhat.

A magyar főváros alatt elterülő karsztos víztartó rendszerből kitermelt termálvíz mindezidáig csak a budapesti fürdők ellátását szolgálta, ez a helyzet azonban hamarosan megváltozhat.

Két új, Budapesten fúrt geotermikus kúttal ugyanis sikerült mintegy 1300 méter mélységben elérni a termélvizet tartalmazó víztartó réteget. Az első kút az előzetes adatok szerint percenként mintegy 1300 liter 72 Celsius-fokos vizet képes kitermelni, míg a második kút 1250 méter mélységben egy hatalmas karsztbarlangot ért el december közepén – számolt be a Portfolio a ThinkGeoenergy cikkére hivatkozva.

A magyar kutató írása szerint a második számú fúrás tapasztalatai arra utalhatnak, hogy egy korábban ismeretlen porózus víztartó réteg húzódhat Budapest alatt 800 és 1100 méter közötti mélységben.

A kinyert minták közötti jelentős eltérések ugyanakkor arra is utalhatnak, hogy az egymástól körülbelül 800 méterre elhelyezkedő kutak között legalább egy nagy törtésvonal húzódhat.

Bár a cikk nem említi, a fúrások valószínűleg a FŐTÁV Zrt. új geotermikus projektjének keretében történtek meg.

A társaság az utóbbi évtizedek legjelentősebb fejlesztésébe fogott, az úgynevezett budapesti hőgyűrű kiépítésével célja a távhőszolgáltatás Budapest teljes területére történő kiterjesztése, amelynek keretében 2030-ra a külvárosokat, majd később az agglomerációt is bevonnák a távfűtésbe.

Kiemelt kép: Budapestkörnyéke.hu illusztráció


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!