Fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. A Penny és az Aldi már lépett.

Friss információ: pénteken a Spar közleményt adott ki, ez alapján egyes IGLO termékek is érintettek lehetnek az ügyben! A legfrissebb cikkünket ide kattintva éred el!

A hatóság honlapján csütörtökön megjelent tájékoztatás szerint az érintett vállalkozás értesítette partnereit, a különböző márkájú termékek kivonását a forgalomból Európa szerte megkezdték.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban. Eddig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan. A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt – közölte a Nébih.

A Penny és az Aldi már intézkedett

A Penny Market csütörtökön arról tájékoztatta a sajtót, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket a gyártó elővigyázatosságból visszahívta. Az élelmiszerlánc minden érintett terméket visszahív üzleteiből, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Az érintett termékek bármelyikét a társaság bármelyik üzletébe blokk nélkül visszavihetik a vásárlók, a teljes vételárat visszatérítik számukra.

Friss információ, hogy az Aldi is tizenhárom terméket vont ki üzleteiből – közölte az áruházlánc. A társaság a Greenyard által előállított, az üzleteiben Gartengold márkanéven forgalmazott fagyasztott zöldségeket távolította el az áruházak polcairól. Az Aldi közlése szerint a vásárlók a termékek bármelyikét lejárati időtől függetlenül bármely üzletükbe visszavihetik, az áruház a vásárlást igazoló blokk nélkül is visszatéríti a termék árát.

A visszahívásban az alábbi termékek érintettek:

  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott zöldborsó 1kg
  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott zöldborsó 450g
  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott csemege kukorica 1kg
  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott sárgahüvelyű zöldbab 1kg
  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott francia saláta keverék 1kg
  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott mexikói zöldségkeverék 1kg
  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott fejtett bab 500g
  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott kelbimbó 450g
  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott brokkoli 450g
  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott zöldségkeverék brokkolival 450g
  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott sóskapüré 450g
  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott egész zöldbab 450g
  • GARTENGOLD Gyorsfagyasztott bébirépa 450g

Országos visszahívás

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonást Európa szerte elindították.

Az üzem jelenleg – szigorított takarítást követően – fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

Ezek a fertőzés tünetei

A tájékoztatás szerint a Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A leginkább veszélyeztetettek az idősek, a terhes anyák, a csecsemők és a legyengült immunrendszerű felnőttek.

MTI