Kéthektárnyi zöldövezetet akarnak iskolaként beépíteni Gödön, ami közvetlenül határos egy természetvédelmi területtel. A helyiek egyetértenek abban, hogy kell iskola, de az önkormányzat által kijelölt helyszínt sokan elutasítják – írja hétfői cikkében az Index.

Az állami iskolaépítési programban nyolc iskolát építenek országszerte, ebből az egyik most Gödön épülhetne fel. A városnak már van három általános iskolája, de Markó József polgármester szerint ezek annyira telítettek, hogy muszáj valahol egy negyedik épületet felhúzniuk. „A Németh Lászlóban a folyosón tanítanak, a Huzellában a kis szaktantermekben is tanítás folyik” – mondta a polgármester a múlt heti lakossági fórumon, a gödi városházán.

Az iskolaépítésnek vannak kitételei, aminek minden városnak meg kell felelnie: körülbelül kéthektárnyi olyan terület kell, ami a város tulajdonában van és beépíthető és jó, ha ott vannak a közművek. A polgármester azt írta a hírportálnak, hogy az első pontnak Gödön csak az Erzsébet-liget nevű zöldterület felel meg.

A város 2017 elején vette meg az említett kéthektáros Erzsébet-ligetet egy árverésen, a polgármester szerint azért, hogy ne lehessen beépíteni, és „mert érdemes volt megvenni”. Amikor 2018 elején aztán jött a lehetőség egy új iskola épületére, amihez pont ekkora terület szükséges, az önkormányzat mégis úgy döntött, ide, a háborítatlan természet közelébe teszi a majdani iskola székhelyét. Az állam körülbelül 5 milliárd forinttal támogatja az iskolaépítést, a projekt beruházója pedig a Nemzeti Sportközpontok.

A polgármester a lakossági fórumon erről azt mondta: „Ez egy olyan alkalom, hogy évszázadonként egyszer-kétszer lehet új iskolát építeni. Balfogás lenne elhalasztani ezt a lehetőséget. Az önkormányzat egyöntetűen úgy döntött, hogy megépíti az iskolát.”

A teljes cikket itt olvashatjátok el

 


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!