Vasárnap együtt ugrott Európa! A WWF Nagy Ugrás elnevezésű eseményének országos központi helyszíne Gödön, a felső Duna-parton volt. Több mint ötszázan érkeztek és háromszázan csobbantak a folyóba.

Vasárnap délután sokan összejöttek a gödi Duna-parton, hogy megnézzék vagy részt vegyenek a nemzetközi eseményben. A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének európai kezdeményezése. A gödi programot a Boldogságcseppek Alapítvány és a Gödi Anyák Angyalai csoport szervezte. Hogy miként került ez a nemzetközi esemény Gödre, arról korábban itt írt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál.

A gödi kakaós csiga

Szőke Kriszta a Boldogságcseppek Alapítvány elnöke a megkeresésünkre elmondta, hogy a várakozásaikat felülmúlta a program sikere. Nagyon sokan voltak vasárnap a helyszínen. Háromszázan ugrottak az úgynevezett tekergével, a Dunát jelképező kék szalaggal a folyóba, majd azzal együtt csigaformába tekeredtek össze a vízben. Így emberekből összeállt egy nagy kakaóscsiga forma – mesélte az alapítvány elnöke, majd hozzátette: “A tekerge azért fontos Gödön, mert a kakaós csiga egy gödi pékmester találmánya, aki azt tekergének nevezte. Így a Nagy Ugrásnál használt szalag nem csak a Dunát, hanem a gödi tradíciókat is megjelenítette.”

Engedélyezett szabadstrandok Gödnél

Simon Tamás Göd alpolgármestere is beugrott a Dunába. Elmondta, hogy Göd egy zöld város, a Duna pedig kiemelten fontos a település életében. Engedélyezett szabadstrandok vannak a parton és intenzív vízisport élet zajlik a városban, ezért Gödnek mindenképpen fontos volt, hogy bekapcsolódjon a WWF programjába és megmutassa magát.

Környezettudatosság és családi program

Az esemény igazi családi esemény volt, játszóházakkal, közösségi aktivitásokkal, közben pedig 10 zsák szemetet is összeszedtek a résztvevők, ez mellett még 25 ezer forint adomány is összejött. Szőke Kriszta, aki egyébként tősgyökeres gödi azt is elmondta a Budapestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálnak, hogy a befolyt összeget a Gödi homokszigeten elhelyezésre kerülő szemétgyűjtőkre szeretnék fordítani.

Az alpolgármestertől megtudtuk, hogy a Gödi homoksziget nagyon népszerű a környéken, kiemelt természetvédelmi értéknek tartja az önkormányzat, ezért mindenképpen segíteni fognak a Nagy Ugrás szervezőinek abban, hogy megfelelő hulladékgyűjtők kerüljenek a szigetre.

Az eseményről készült rövid videót itt tudod megnézni:

A WWF 18 éve hagyományt teremtett

A Big Jump, azaz a Nagy Ugrásnak keresztelt európai program a folyók, a mellékágak, a holtágak és a vizes élőhelyek rossz állapotára, a folyó és az emberek közötti kapcsolat megszakadására kívánja felhívni a figyelmet. Ennek keretében már 2005-ben 22 ország 31 folyójába ugrottak be az emberek egyazon pillanatban. Akkor  250 000 ember csatlakozott, és ugrott vízbe Európa-szerte! Azóta is évről évre július második vasárnapján délután háromkor világszerte többszázezren fejezik ki a Nagy Ugrással, hogy fontos számukra édesvizeik jövője.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton