Sokat romlott a levegő minősége két hét alatt Vácon. Pár napja egészségtelen minősítést kapott a levegő minősége, miközben, ahogy korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, két hete a városban a levegő még a kifogásolható kategóriába tartozott. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az érzékenyebbek minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.

Mivel péntek óta sem csapadék nem esett, sem erősebb szél nem volt, így a helyzet nem sokat változhatott – írja a Váconline.hu.

A budapesti agglomerációban több mint 100 évvel ezelőtt ismert kiadvány volt a Budapest Környéke című lap. Örülünk, hogy ennek a nagy múltú újságnak a modern verzióját, a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált már nagyon sokan, 300 ezren olvassák.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb összesítése alapján 18 városban volt kifogásolt a levegő minősége. Ezek a települések: Budapest, Debrecen, Dorog, Eger, Hernádszurdok, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Salgótarján, Százhalombatta, Székesfehérvár, Szolnok, Tököl, Várpalota, és Veszprém.

A rossz levegőminőséget a kisméretű aeroszol részecskék (PM10 méretfrakció) okozzák, melyek légzőszervi tüneteket – például légúti irritáció, köhögés – okozhatnak főleg a légzőszervi betegségben szenvedőknél, gyermekeknél és időseknél. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az érzékeny lakosságcsoport lehetőleg minél kevesebb időt töltsön a szabadban.

Kiemelt kép: illusztráció