Az agglomerációban péntek este 10 körül kezdődött havazás éjjel tovább terjedt kelet felé, így ma reggel már a teljes agglomerációval együtt az országot is hóréteg fedi. Havas programok Budapest környékén? Naná! Kiváló szánkózási, síelési lehetőségek vannak a főváros körül, sőt az utcán és az udvarban is!

Budapest környékén sokfelé 5, a magasabban fekvő budai területeken 10 cm körüli a hótakaró vastagsága. Használjuk ki, mert a hétvégén a főváros környékén többfelé havas eső, illetve eső válthatja a havazást, így az itt kialakult hóréteg összeeshet, vastagsága csökkenhet.

A családok addig is tehát élvezhetik a havat, ugyanis rengeteg kiváló szánkózó és síelő hely van Budapest környékén.

Szánkózás

Bőven akad olyan domboldal, ahol a lakott területhez közel lehet csúszni egy jót. A Budai-hegységben számtalan szánkózási lehetőséget kínál a hármashatár-hegyi reptér környéke, vagy magán a Hármashatár-hegy csúcsán lévő Guckler Károly-kilátópont melletti lejtők.

Ez utóbbi helyen segítségünkre lehet a kilátóponton elhelyezett webkamera, amin indulás előtt ellenőrizni tudjuk a helyen uralkodó időjárási viszonyokat. Visegrád térségében pedig a Zsitvay-kilátó és a nyári bobpálya melletti lankák kínálnak kevéssé zsúfolt szánkózóhelyet – írja a felelosszulokiskolaja.hu

Síelés

A síelés szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek a térségben, hiszen Visegrádon működik a Nagyvillám Sípálya, amely ratrakolt és kivilágított pályákkal minden este 9-ig várja a síelőket. Itt azoknak a családtagoknak sem kell unatkozniuk, akik történetesen nem akarnak síelni, hiszen a sípályák mellett már szánkózni is lehet. Indulás előtt itt is érdemes megnézni a pálya webkameráit, és tájékozódni az aktuális helyzetről.

Sífutás

Igazi erdei sport a sífutás, amire megfelelő, havas körülmények között a Pilisi Parkerdőben is több helyen nyílik lehetőség. Szinte mindenhol elővehető a sífutóléc, ahol megmarad a tíz-húsz centi hóréteg, de érdemes felhívni a figyelmet a hűvösvölgyi Nagyréten és a hármashatár-hegyi reptéren kialakított nyomokra. Mindkét terület viszonylag lapos, vagyis ideális sífutó terepnek számít, ahol a lelkes sportbarátok minden évben kialakítják azt a nyomhálózatot, amit a havas napokon bárki szabadon használhat.

Hóember építés

Nem kell messze menni, elég az udvaron vagy az utcán összegyűjteni némi havat és indulhat is az építés. A hó akkor a legalkalmasabb hóemberépítésre, amikor megközelíti olvadási pontját és tömörré válik. Ekkor alkalmas arra, hogy egy hógolyót görgetve egyre nagyobb méretű labdává növekedjen. A porhó hógyurmázásra nem alkalmas, mert nem tapad megfelelően. Pontosan erről szól Kiss Ottó Apa hóembert gyúr című verse: „Ez porhó, / ebből sajnos nem lehet.” A hóemberépítés legmegfelelőbb ideje egy melegebb téli délutánt követő havazás, és szükséges a megfelelő mennyiségű hó.

Kiemelt kép: normafapark.hu


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!