Minden télen a havazások kapcsán előkerül a téma, hogy mi van azokkal a parkolójegyekkel, amelyek nem látszanak a hótakaró miatt a szélvédő mögött. Hozzányúlhat a parkolóőr ilyen esetben az autóhoz, vagy sem?

A legfontosabb kérdés, hogy a parkolási társaság embere adott esetben letakaríthatja-e a havat a szélvédőről, hogy megnézze, van-e kihelyezve parkolási cetli? Dr. Sárdi Judit, a DAS Jogvédelmi Biztosító szakértője lényegi pontokban összefoglalva a következőket mondja:

  • Nem ismert olyan jogszabályi előírás, mely kimondaná, a parkolóőröknek tilos hozzáérniük az ellenőrzött autóhoz, így a havat is félretolhatják, az ellenőrzésre irányadó szabályok betartása érdekében.
  • A parkolási társaság ideiglenesen felfüggesztheti a parkolásidíj-fizetést, illetve az ellenőrzést, például egy havazás után erre megvan a hatáskörük,
  • Nincs jogszabályi előírás nincs arra, hogy havazásnál ingyenessé kell tenni a parkolást.

Az egyre elterjedtebb mobilos parkolásnál a helyi intézkedésről – például időjárási katasztrófahelyzetre való tekintettel szünetelő parkolásidíj-fizetésről – elektronikus úton értesítést kell küldeni, de akár “szünnapot” is bevezethetnek az adott területen –írja a hvg.hu a bukszablogra hivatkozva.

Mindenesetre, ha ez nem történik meg, és valaki biztosan szeretné elkerülni az esetleges büntetést, akkor érdemes megváltani a parkolójegyet.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!