A rendőrség csütörtökön bemutatta, milyen sérüléseket okozhat egy kézben felrobbanó petárda. Belegondolni is rossz, hogy ilyen megtörténhet – pedig minden évben előfordul.

Az év végi ünnepekhez kapcsolódó, petárdák, tűzijátékok tárolására, forgalmazására és felhasználására vonatkozó szabályokra fontos figyelni. Nem csak magadat, a családodat és a szomszédokat, de a kutyusokat is megkímélheted, ha odafigyelsz a petárdázással.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásárolj.

Olvasd el a használati útmutatót, és mindig tartsd be az abban foglaltakat, úgy tárold azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá.

Ne szereld szét, vagy alakítsd át a termékeket, ügyelj a biztonságos indításra! Használj szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát.

A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesd azokat, kézben tartva ne működtess tűzijáték terméket, és ne hajoljj fölé!

Győződj meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsd be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!

A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrd be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsd, amely lehet akár egy üres pezsgősüveg is. Eltört vezetőpálcás rakétát ne indíts. A kisebb telepet támaszd meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.

A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék, de minimum egy vödör víz. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigyed vissza a vásárlás helyére!

Ne feledd:

A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott! A szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Vigyázz arra, hogy a szórakozásod ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.

A házi kedvenceket tartsd bezárva, mert a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatások sokkszerűen érhetik a szabadban lévő állatokat.

Az alábbi videóban megnézheted mit művel egy rosszul kilőtt tűzijáték rakéta.

Kiemelt kép: MTI


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!