Érden a Papi földek korábban mocsaras, ártéri terület volt, melyen most egy rekreációs központ létesül. Az érdi városliget projekt részeként több mint 600 féle növényt és 1000 darab fát telepítenek a területre. A szakemberek egy olyan ligeterdőt igyekeznek itt rekonstruálni, amely a korábbi állapotokat tükrözné.

Az érdi városliget projekt, az érdiek által már jól ismert beruházási program első részeként a vízgazdálkodási céllal létesített árvízcsúcsot csökkentő tó, a záportározó kialakítása történt meg. „A terv az, hogy a tó körül egy városligetet alakítsunk ki, nagyon sok zöldfelülettel. Egy ekkora kiterjedésű parkhoz hozzátartozik az, hogy több ezer fát ültetünk itt el, ezeknek a fáknak a telepítése kezdődött el. Egy komplex, szakértő csapat által megtervezett fatelepítési programról van szó” – mondta Simó Károly Érd alpolgármestere az Érdmost.hu oldalnak.

A budapesti agglomerációban több mint 100 évvel ezelőtt ismert kiadvány volt a Budapest Környéke című lap. Örülünk, hogy ennek a nagy múltú újságnak a modern verzióját, a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált már 300 ezren olvassák.

A rekreációs központban lehetőség nyílik különféle szabadidős- és sporttevékenységekre, de a kutyabarátok régi vágya, egy kutyafuttató is létesül a Papi földeken.

Most 1000 fát telepítünk: uralkodó a kocsányos tölgy, de lesz benne kőris, pannon kőris is, valamint azok a cserjefajták is, amik az ilyen típusú erdőkben jelen vannak. Az egész telepítésben 600 féle növényfaj kerül majd ide, a Papi földekre. Egyes részek kicsit arborétumszerűek lesznek – mondta el a telepítésért felelős Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány kutatásvezetője, Dr. Debreczy Zsolt.

A területen különleges díszkerteket, homokos napozószigetet, indián szigetet is telepítenek, ahová egzotikus növények, mocsári ciprusok kerülnek. Emellett lesz egy platánliget is, ahová a legszebb örökzöldeket ültetik ki.

A projekt következő ütemét jövő tavasszal, a faültetés lezárultával szeretnék folytatni, hiszen a kialakított tóban csónakázásra is lehetőség lesz, így jövőre a csónakindító létesítmény felépítése is elindulhat.

Forrás: Érdmost.hu