Ingyenesé teszik a buszközlekedést teljes Észtországban. Az újítás július elsején lép életbe. Az észt fővárosban, Tallinban 2013 óta ingyen használhatják a tömegközlekedési eszközöket a város lakói. Párizsban hatástanulmányt kértek az ingyenes tömegközlekedés megvalósításának lehetőségéről, Budapesten legutóbb 2017-ben lehetett ingyen használni a BKK járatait.

Az észtek terve szerint az állami busztársaságok július elsejétől teljesen ingyenesen használhatóak lesznek, országszerte. Az észt ERR News beszámolója szerint, egyedül egy régióban ellenkezett a helyi tömegközlekedés üzemeltetése. De mivel a felmérések alapján éppen ott, Harju megyében az emberek akár 33 százaléka választaná az ingyenes tömegközlekedést autója helyett, tiltakozásukkal nem sokat értek el.

“Nehéz és hosszú előkészületi fázison vagyunk túl” – nyilatkozta Kadri Simson, gazdaságért és infrastruktúráért felelős miniszter az újításról. Mint elmondta, az előző évben 22 millió eurós állami támogatást kaptak a tömegközelekdési szolgáltatások, és 11 milliós bevételük volt a jegyekből. 2018-ban a jegybevételek kiesését 13 millió euróval az állam fogja pótolni. Az első fél évben ugyanakkor továbbra is árusítanak jegyeket – az így befolyó összeget a szolgáltatás fejlesztésére fordítják.

Hasonló lépést, a tömegközlekedés teljesen ingyenessé tételét fontolgatja Tallin után Párizs is. A városvezetés nemrég rendelt meg egy hatástanulmányt a kérdés kapcsán. A nagy-britanniai Walesben pedig már korábban meghozták a döntést, hétvégenként ingyenesen használhatóak a regionális buszjáratok.

Budapesten legutóbb 2017 januárjában volt lehetőség ingyenesen igénybe venni a BKK járműveit. Akkor a Fővárosi Közgyűlés a forgalmi engedély felmutatása mellett a szmogriadó idejére ingyenessé tette a tömegközlekedést azoknak az autósoknak, akik nem használhatták járművüket a kedvezőtlen környezetvédelmi besorolás miatt. 2013. januárjában pedig a rendkívüli hóhelyzetre való tekintettel rendelték el az ingyenes tömegközlekedést. Akkor csaknem egy napig lehetett díjmentesen utazni a BKK járatain.