A korábban terrorizmusért elítélt kurd származású férfit nyolcmillió forintos sikkasztással gyanúsítja egy befektető.

Befejezte a sikkasztás miatt indult nyomozását a szentendrei rendőrkapitányság a Törökországban terrorizmusért kétszer elítélt Hasan Kilic ellen, és átadta az ügyet vádemelésre az illetékes ügyészségnek – írja a Magyar Időkre hivatkozva az endreikorkep.blog.hu.

A magát kurdnak mondó férfi 2006-ban bevándorlóként, iratok nélkül szökött Magyarországra, múltja ­miatt viszont a nemzetközi jog nem tekinti politikai üldözöttnek, így nem illeti meg a menedékjog sem. Kilic kérelmeit a német hatóságok 2006, 2007, 2009 és 2011 után 2015-ben kétszer, majd a tavaly elkezdett legújabb eljárásban idén is elutasították.

Fegyveres akcióban vett részt

A Magyar Idők által megszerzett török ítéletekből kiderül, a férfi büszkén vállalta, hogy a nemzetközi terrorszervezetek listáján szereplő Kurdisztáni Munkáspárt tagja, és azt is, hogy részt vett fegyveres akcióban. A cikk szerint azonban a Helsinki Bizottság rendre megfellebbezte a határozatokat, így megtűrtként továbbra is Magyarországon maradhat.

A hatóságok egy kivétellel megszüntették a férfi ügyében indul nyomozásokat. A szentendrei rendőrkapitányság például legutóbb idén május 31-én: nagyobb értékre elkövetett sikkasztás és más bűncselekmény miatt indult eljárás, de végül kimondták, hogy a feljelentésben szereplő cselekmény nem bűncselekmény.

Nyolcmillió

A feljelentő szerint egy magyar állampolgár cége nyolcmillió forinttal társult be Hasan Kilic büféjébe, de a pénznek nyoma sincs a cég bevallásában. A rendőrök szerint azonban a feljelentésben szereplő összeget valóban befizette a magyar állampolgár cége, azonban az a könyvelésben nem szerepel, az eredménytartalék rovatban viszont igen.

A Magyar Idők beszámolójából kiderül az is, hogy az ügy vizsgálatába nem vontak be könyv-, illetve adószakértőket, így fellebbezés hiányában a Szentendrei Járási Ügyészség hatályon kívül helyezte a megszüntetést, és további nyomozásra utasította a rendőrséget.

Ez fejeződött be most a rendőrség vádemelési javaslatával. Azt is írják, hogy a hatóságok hozzáállása a kurd férfihez továbbra is feltűnően pozitív. A szentendrei rendőrök ugyanis közvetítő eljárást javasoltak a vádemelésről való döntés előtt, a károsult azonban ezt nem fogadta el, így az illetékes ügyészség várhatóan vádat emel ellene.

Nincs jogsija

Hasan Kilic a cikk szerint továbbra is szabadon vezetheti autóját, annak ellenére, hogy nincs jogosítványa. Ezt tavaly nyáron be is jelentette a magyar hatóságoknak egy állampolgár, aki szerint a rendőrök mindezt azért tűrik, mert kedvezményesen ehetnek a férfi büféjében.

A vizsgálat ugyan megállapította, hogy nincs jogosítványa, a bejelentő viszont nem nevezte meg pontosan, hogy melyik rendőrt és mikor korrumpálta a férfi, így ebben az ügyben végül nem indult eljárás – írja az endreikörkép.blog.hu.

Kiemelt kép: A Hasan Gyros-Sziget Szentendrén a Papsziget bejáratánál/Facebook


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!