A 7 éves izomsorvadásos kislánynak, Szita Jázminnak és családjának gyűjtenek a mesterfodrászok. Most vasárnap (06.17-én) Gödöllőn 10-18 óra között, hat mesterfodrász dolgozik a jótékonysági akcióban, a Kossuth L. u. 40-ben. A befolyt összeget a kislány családnak adják a fodrászok.

Jázmin első osztályos kislány, kerekesszékben éli mindennapjait. A szegény sorsú család szeretné akadálymenetesíteni a házat és megjavítani a tetőt. Szegény embert az ág is húzza – tartja a mondás. Jázminéknál sincs ez másként. A családot több tragédia is érte. Légzés és keringési rendellenességben pár napja, horgászás közben hirtelen meghalt a család kenyérkeresője, az apa – meséli a kislány édesanyja, Laczkó Henrietta az ATV-nek.

Hajas László arra kéri a mestereket, hogy akinek lehetősége van rá, segítsen a család házának kijavításában. Azt is elmondta, hogy a jótékonysági hajvágáson nincs fix tarifa, mindenki annyit fizet, amennyit jónak tart.

A betegség

Jázmin édesanyja a Tégyjót.hu portálnak beszélt a kislányról és a szörnyű betegségről. Születésekor még nem tudtuk, hogy Jázminka súlyos beteg. 6-7 hónapos kora körül már gondoltuk, hogy valami nincs rendben. Másfél éves volt mikor a diagnózist megerősítették, hogy Jázminkának SMA2 betegsége van. Mikor közölték velünk, nem is tudom mit éreztem. Azt hittem, hogy nem bírom tovább. Átsöpört rajtam a fájdalom, hiszen az első kislányom meghalt, azelőtt pedig Édesanyám és a testvérem. Ijesztő volt a betegsége, azt hittem, hogy elhagy az erőm. Csak hullt, hullt a könnyem, Ő meg csak nézett rám hogy most mi van, azzal az édes, drága ragyogó kék szemével.

Röviden a betegségéről: A spinális izomatrófia, vagy gerinc eredetű izomsorvadás (angolul Spinal Muscular Atrophy, rövidítve SMA) egy ritka öröklődő betegség, amit az SMN gén hibája okoz, és a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztését eredményezi. Az idegsejtek pusztulása fokozatos izomgyengeséget, sorvadást okoz a kapcsolódó izmokban. A leggyakrabban és legelőször érintettek a nyak és a törzs tartását végző izmok, majd a láb és karok azon izmai, amelyek a mozgásért felelnek, végül a bordákhoz kötődő, légzést támogató izmok. A betegség következménye a fokozatosan súlyosbodó izomsorvadás, majd az izomzat teljes bénulása.

Kiemelt kép: ATV