A 3-as metró északi meghosszabbításáról is határoznia kell a közeljövőben a kormánynak. Már készülnek a kék metróvonal újabb szakaszának engedélyes és kiviteli tervei. 5 km-el lesz hosszabb, a Jégpalotánál lesz a véhállomás.

A beruházó BKK Zrt. november elején hirdette ki a 3-as metró meghosszabbítására még tavaly februárban kiírt tervezői közbeszerzés végeredményét. A nyertes a budapesti Főmterv Zrt. és a kecskeméti Viköti Kft. lett. A beszerzés összértéke nettó hárommilliárd forint.

A beruházás során a jelenleg Kispest és Újpest között húzódó, teljes felújítása alatt lévő metróvonalat északi irányba Káposztásmegyerig hosszabbítják meg. A tervezett és most már a kormány asztalán lévő beruházás keretében 4,9 kilométernyi, kétvágányú metrópálya épül, négy új – két felszíni és két felszín alatti – közbenső állomással, és kiépítenek a vonalon egy új járműtelepet is.

A metróvonal elővárosi kapcsolatait javítandó, a projektben a váci vasútvonalon fekvő Rákospalota–Újpest vasútállomásnál is kiépül egy metrómegálló. Ehhez kapcsolódva a közbeszerzés egy P+R parkoló létrehozását és villamospálya korrekcióját irányozza elő – írja a Magyar Idők.

A 3-as metró új végállomása a Megyeri út és a Külső Szilágyi út találkozásánál lesz, a Jégpalota szomszédságában, ahol úgynevezett intermodális csomópont épül ki, amely összekapcsolja a 14-es villamos, a váci vasút, a helyi buszok állomásait is.

Kapcsolódó cikkek:

A beruházás magában foglalja a Megyeri út külön szintű átvezetését a Budapest–Vác vasútvonal alatt. Az új közúti átkelő járdával, kerékpárúttal vezeti át a forgalmat a vasút túloldalára, ahol a Dunakeszi út található.

A 3-as metró északi meghosszabbítása a káposztásmegyeri lakótelepig a városrész kiépülésével egyidős terv. A 3-as metró rekonstrukciójának megtervezése és kivitelezése a 4-es metró befejezése, illetve a főváros és a BKV adósságának konszolidációját követően kezdődhetett meg.

A legutóbbi kormányülésen megjelölték azokat a kérdéseket is, amelyekről hamarosan határozni kell, így például a 3-as metró továbbépítéséről – mondta el a múlt heti Kormányinfón a Magyar Idők kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő hozzátette: az ülésen jelen volt a főpolgármester is.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!