Karácsony előtti napokban a budaörsi általános iskolások arról írtak, hogy miért szeretik a karácsonyt és hogyan telik náluk az ünnep. A budaörsiinfo.hu oldalon megjelent cikksorozatból az a kép rajzolódik ki, hogy függetlenül attól, elváltak-e a szülők, vagy külföldön él-e az apuka, vagy éppen minden rendben van itthon az agglomerációban, az ajándékok mellett a családi élményt, az együttlétet említik a gyerekek. Lássunk egy rövid válogatást a kisiskolások írásaiból.

Az én kedvenc ünnepem a karácsony. Azt szeretem benne, hogy ilyenkor együtt van a család, beszélgetünk, játszunk, jól érezzük magunkat – írja az ötödikes Barabás Léna, majd így folytatja a sorait: Mi már december elején feldíszítjük a házat. Van hogy új díszeket készítünk, de van hogy elmegyünk a karácsonyi vásárba és ott veszünk. Persze nem újítjuk fel minden évben készleteket, de nem árt egy kis változatosság.

A hónap közepe felé megvesszük a fát, de csak karácsony este díszítjük fel. A karácsonyi süteményeket, édességeket már pár nappal szenteste előtt elkészítjük. Általában mézeskalácsot, csokis pöffeteget, kakaós, szegfűszeges golyócskákat, kandírozott narancsot csinálunk. Ezeket egy tálaló edényre rakjuk, és bárki kedvére ehet belőle.

A főétel általában kacsa krumpli salátával, amit én nagyon szeretek. Ezeket az ételeket nem csak enni szeretem, hanem elkészíteni is. 24-én délután feldíszítjük a fát, aztán megterítünk a vacsorához. Evés után meggyújtjuk a negyedik gyertyát is az adventi koszorún, aztán lekapcsoljuk a lámpákat és a fán is meggyújtjuk a gyertyákat és a csillagszórókat.

Amíg égnek karácsonyi dalokat énekelünk. Ezután kezünkbe veszünk egy-égő csillagszórót és mintákat rajzolunk vele a levegőbe. Ezt követően kibontjuk az ajándékokat. Kipróbáljuk őket: játszunk a társasjátékokkal, elkezdjük kirakni a kirakót és így tovább. Másnap átmegyünk a nagyszülőkhöz és ott is ünneplünk. Így ünnepeljük mi a karácsonyt. Remélem hogy másoknak is legalább ilyen jól telik az ünnep.

Mennyből az angyal

Egy ideig gyönyörködünk a varázslatos fában, aztán az egész család leül villásreggelit enni – írja az ötödikes Tarjányi Sára. Dél körül megérkeznek a nagyszüleink. Sokat beszélgetünk, és elmegyünk sétálni a környéken. Amikor hazaérünk, felmegyünk a szobánkba és átöltözünk ünneplő ruhába. Ha meghalljuk a csengőszót elindulunk lefelé.

Ott már szépen világít a karácsonyfa: égnek a gyertyák és szikráznak a csillagszórók. A fa alatt ott vannak a becsomagolt ajándékok. Közösen elénekeljük a Mennyből az angyalt és a Kiskarácsony, nagykarácsonyt.

Ezután odaadjuk egymásnak az ajándékokat. Mindenki nagy izgalommal bontogatja a sajátját. A családi ajándék mindig egy szuper társasjáték. Amikor kibontjuk, utána egyből elkezdünk vele játszani, miközben anya meg apa tálalják a vacsorát.

Nálunk a hagyományos vacsora mindig a halászlé, amit a nagypapám készít, konfitált kacsa és sült lazac. Desszertként anya finom bejglijét és citromos tortáját esszük. Vacsora után az egész család folytatja a társasjátékozást egészen késő estig.

Mindenki vidáman megy aludni. A karácsonyban  az a legjobb, hogy a szüleimmel, testvéreimmel, mamámmal és a papával együtt lehetünk és játszhatunk. Ezért szeretem a karácsonyt.

Mindenki örül

Én azt szeretem a Karácsonyban, hogy mindig együtt leülünk és megnézünk egy jó karácsonyi filmet. Azt is szeretem, amikor együtt van a család és akkor van a karácsonyi kaja, a család leül vacsorázni, és az nagyon jó – írja a hatodikos Orgován Szilveszter, majd így folytatja:

Amikor elkezdődik a karácsony, akkor közösen feldíszítjük a karácsonyfát, és nagyon sok süteményt szoktunk kirakni az asztalra. Mi reggeltől másnap reggel öt óráig szoktunk fent maradni. Én azért várom a Karácsonyt, mert az ajándék osztáskor mindenki örül, és én nagyon szeretem az ajándékokat. Nekem azért jelent sokat a Karácsony, mert szinte az egész családomban pont olyankor van a szülinapja.

Éjféli mise

A karácsony a szeretet ünnepe. Ilyenkor a családok együtt töltik az idejüket. Nevetnek, mesélnek egymásnak, együtt vacsoráznak – fogalmaz az ötödikes Pap Csenge. Karácsony délelőtt izgalommal telve a családommal sütünk főzünk mindenféle finomat. Készül az ünnepi vacsora, míg a mézeskalácsa a sütőben sül.

Apa behozza a karácsonyfánkat és beállítja a talpába. A lányok feldíszítik a fát mindenféle szép dísszel, csokival és szaloncukorral. A fa csúcsdísze sem maradhat ki. Ezüst gömbökkel díszítjük fel a fát.

A családommal közösen karácsonyi dalokat hallatunk és minden évben együtt elénekeljük a Csendes éjt. Sütés és főzés után becsomagoljuk az egymásnak készített ajándékokat. Idén saját készítésű festménnyel és könyvvel fogom meglepni a szeretteimet.

Délután megnézünk egy karácsonyi filmet a családommal. Jó lenne, ha esne a hó és ki tudnánk menni szánkózni. A vacsora után izgatottan kibontjuk az ajándékokat és örülünk annak, hogy együtt lehetünk.

Minden évben elsétálunk az éjféli misére, megnézzük a kivilágított utcákat, házakat és boldogan megyünk haza az otthon melegébe.

Együtt vagyunk

Azt szeretem a Karácsonyban, hogy sok ajándékot hoz a Jézuska, és lehet kívánni valamit, és fel lehet díszíteni a fenyőfát. Azért várom a Karácsonyt, mert sok ajándékot kapunk és együtt vagyunk, és finom sütiket ehetünk. Azt jelenti számomra a Karácsony, hogy együtt lehetek a szeretteimmel – írja az ötödikes Agócs János

A legfontosabb, hogy a családdal töltjük

Anyukámmal egész évben a karácsonyt várjuk, mert akkor együtt van az egész család és mindent szépen feldíszítünk – írja a szintén ötödikes Belényesi Niki, majd így folytatja: Októberben a testvéremmel megírjuk a leveleket a Jézuskának.

Karácsony reggelén egy közös reggelivel kezdjük a napot, aztán sokat játszunk. Ebéd után pihenünk egy kicsit, aztán a testvéremmel, anya és én indulunk át a mamához, apa pedig megy a testvéréhez, akikhez mi is csatlakozunk késő este.

Először a mamához jön a Jézuska, sajnos egyre kevesebben vagyunk, de annál nagyobb szeretetbe üljük körbe az ünnepi asztalt, ilyenkor a dédnagymama szokott főzni, Norbi anyukám testvére, pedig sok finomságot süt, a mama pedig mint egy kis kukta sürög forog a konyhában.

Vacsora előtt jön az ajándékozás. Miután kibontottuk az ajándékokat és megvacsoráztunk, anya, a testvérem és én elindulunk apa tesójához, ahol továbbfolytatjuk a karácsonyozást. Innentől kezdve az ünnep további részét játékkal, pihenéssel és ami a legfontosabb, hogy a családdal töltjük.

Kiemelt kép: illusztráció


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!