A nemesített növények jól bírják a hideget, Dabason már elültették az első cserjéket, egy holland cég pedig garantáltan átveszi a termést. Akár jó üzlet is lehet az otthoni kiskertben teát termelni.

Varga Mariann kertészmérnök, teaszakértő az interneten figyelt fel arra, hogy egy holland kertész teanemesítésbe fogott annak érdekében, hogy a növény Európában is megéljen. Mariann felvette a kapcsolatot a holland termesztővel, így lett a magyarországi teatermesztési projekt koordinátora és egyben teanagykövet.

A cikkünk alján megnézhető, Ezerarcú magyar vidék által feltöltött friss videóban a kertészmérnök hölgy elmondja, hogy már nyolc teaültetvény van Magyarországon, köztük az egyik a főváros tágabb agglomerációjában, Dabason működik.

Egy teanövény átlagosan 50 évig él és 3-4 év alatt fordul termőre. A termesztett példányokat rendszeresen visszametszik. A legjobb minőségű teát a hajtások csúcsa környékéről szüretelt levelekből készítik. A legjobb minőségű árut a növény 7-8 éves koráig adja. A leghíresebb termelők, Kína, India, Japán, Srí Lanka.

De hogyan marad meg ez a növény a magyar éghajlaton? Mínusz 16 fokig fagytűrő a Hollandiában nemesített teanövény – meséli Varga Mariann, aki azt is elmondta a videóban, hogy idén az a céljuk, hogy télen életben tartsák a növényeket.

Két éves növényeket ültettek, amelyek jövőre, 2019-ben már termőre fordulnak. A velük szerződött teatermesztőktől garantáltan felvásárolja majd a holland cég a növényeket.

A távolabbi célok között szerepel egy hazai teafeldolgozó üzem létrehozása és egy látványkert kialakítása. A teljes videót alább lehet megnézni.

Kiemelt kép: Youtube/Ezerarcú magyar vidék


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!