Két 13 éves fiú sétálni akart a befagyott biatorbágyi halastón de a jég beszakadt alattuk. Az egyik ki tudott mászni és segítségért szaladt. Az eset még szerdán történt.

A jeges vízben maradt fiú közben megpróbált a lékben, a víz felszíne felett maradni. Nyakig süllyedt a vízben, félt, hogy az iszaptól még lejjebb süllyed.

Cseh István, körzeti megbízott

Cseh István körzeti megbízott, Biatorbágy – Fotó:RTL

Közben a másik fiú kiszaladt a főútra segítséget kérni. Cseh István Biatorbágy körzeti megbízottja azt mesélte az RTL Híradónak, hogy nagyon ijedt volt a fiú és az egész ruházata vizes volt, csorgott belőle a víz.

Gyorsan pokróccal takarta be a vizes ruhás fiút, beültette az autóba és elindultak megkeresni a halastóban maradt másik kamaszt. A tóparton egy fás, bokros részen találtak rá, már teljesen kimerült volt.

A körzeti megbízott azt mondta, hogy az utolsó erejével taposta a vizet, próbált valahogy kikeveredni a jéghideg, jeges vízből.

A gyerekek azt mondták, hogy szánkózni indultak, de valamiért a tó felé vették az irányt, tiltott helyen mentek a befagyott vízfelületre. A polgárőr az incidens után azonnal hazavitte a srácokat.

Biatorbágyhóz kapcsolódó cikkeink:

Az RTL riportere azt mondta, hogy a fiúk szülei nagyon megijedtek, amikor csuron vizesen, rendőrök kíséretében mentek haza. Azonnal forró fürdőt engedtek nekik, úgy tudni, azóta már jól vannak.

Kevés ideje volt a segítségért szaladó társának, mert a fagypont körüli vízben már 8-10 perc után kritikussá válhat a vízbe esett ember állapota. A kihűlés hamar bekövetkezik, majd jön az ájulás végül pedig a legrosszabb. Szerencsére a biatorbágyi fiúk megúszták a jeges kalandot.

A hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén,
  • folyókon és azok mellékágain.

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog és elérte a biztonságos vastagságot is. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert. A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat – írja a Police.hu

Kiemelt fotó: RTL Híradó


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!