Eladni nem lehet, de tartósítani igen. Az állami erdőkben most két kiló vargányát lehet ingyen szedni. Irány az erdő!

Az erdők egyik legértékesebb, és mindenki számára hozzáférhető ajándékai a gombák, főleg a rendkívül ízletes vargánya. Egész Európában elterjedt, leggyakoribb előfordulása a gyertyános tölgyesekben, szelídgesztenyésekben jellemző, kedveli a gyorsan melegedő erdőszéleket, tisztásokat. Május végétől akár október közepéig találkozhatunk vele erdeinkben, ebben az időszakban zajlik a gyűjtése is.

Havonta 300 ezer alkalommal olvassák el a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál cikkeit. Építsd a vállalkozásod az olvasóink erejével! Klikk ide!

Az őszi magas páratartalom és a napközbeni meleg kedvező feltételeket biztosít a gombák növekedéséhez, így idén kifejezetten sok vargányával is találkozhatunk – erősítette meg a 24.hu kérdésére a Pilisi Parkerdő Zrt.

Naponta két kiló szedhető

A vargánya piaci ára 5-10 ezer forint között mozog kilónként. Az üzleti célból, eladásra való gyűjtés komoly engedélyekhez kötött. Az állami erdőterületen ugyanakkor külön engedély nélkül lehet személyes felhasználásra gyűjteni az ehető gombákat, ám a hazavihető maximális mennyiség naponta: 2 kg/fő.

Nem érdemes ezt a mennyiséget túllépni, mert az erdészek ellenőrizik a szabályok betartását, szükség esetén büntető feljelentést tehetnek. A Pilisi Parkerdő területén az elmúlt években nem tapasztaltak nagy mennyiségű engedély nélküli gyűjtést – írták a lapnak.

Keressünk szakértőt

A gombászás veszélyes üzem, hiszen sokféle mérgező példányt is lehet találni, ráadásul a legtöbb ehető fajnak, a vargányának is megvannak a mérgező párjai, amelyekkel könnyen összetéveszthető.

A vargánya kalapjának átmérője a 12–25 cm-t is elérheti, zsírosan fénylő, gesztenyebarna, fehér peremű és húsos. A gombát a kalapjára állítva látható a fiatalon halvány, később zöldessárga, csöves szerkezetű spóratermő réteg, ami a kalapról könnyen lefejthető.

Fontos, hogy húsának színe nyomásra nem változik, ellentétben a mérgező farkastinóruval, aminek termőrétege elkékül, ha éles tárggyal megsértjük. Nyomásra kékülő színt ad még a szintén mérgező sátántinóru, illetve a kesernyés tinóru. Utóbbi két faj fogyasztása heves, más tünetekkel is kevert gyomor- és bélrendszeri panaszokat okoz, míg a farkastinóru intenzív keserű íze miatt alkalmatlan fogyasztásra.

A legfontosabb szabály, a tévedés elkerülésének egyetlen módja, hogy a gyűjtött gombát minden esetben ellenőriztessük gombaszakértővel!

Kiemelt kép: turistamagazin.hu


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!