Az agglomerációban szinte minden sarkon, parkolóban, kertészetnél és a zöldségesek előtt fenyőfát árulnak. Már csak pár nap van hátra karácsonyig, a legtöbb vásárló az utolsó pillanatokra hagyja a fenyő beszerzését. Az árakban nagy a szórás, ez azt jelenti, hogy mindenki olyan fenyőt vehet, amelyet megengedhet magának.

A legnépszerűbb a nordmann – mondja egy árus a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál munkatársának a dél-budai agglomerációban. Azért veszik sokan, mert nem hullajtja le a tüskéit, azok összepöndörödnek, csak kevés esik le róla, könnyen lehet Vízkereszt után takarítani – teszi hozzá a melegen öltözött férfi.

Már két hete itt vagyunk, de igazából csak pár napja indult be a biznisz. Viszonteladók vagyunk, nem termesztők. A család másik része Dunakeszi mellett árul, ott is a nordmann a nagy sláger – meséli az úr.

Úgy veszem észre, hogy a lucfenyőt az idősebbek keresik, akik azt szeretik, ha a karácsonyfától fenyőillat van a házban. Ők kisebbeket keresnek és néhány ezer forintnál többet nem akarnak költeni.

A legtöbben 7-15 ezer forint között keresnek fát. A jobb autóval érkező családosok simán megveszik a 30 ezres, plafonig érő csodálatos fákat is, de a többség inkább a maximum másfél méteres fákat keresi. Gondolom azért mert könnyen befér az autóba és az áruk is jó –mondja az árús.

Az aktuális, darabonként értendő fenyőfaárak az alábbi képen láthatók egy közepes árakkal dolgozó helyen a dél-budai agglomerációban. Mivel a nordmann fákat külföldről hozzák, így az áruk attól függ, mint a banáné, vagyis az importőr nagyker árra mennyit tesz rá az a kiskereskedő, akitől vásárolunk. Van az árak között eltérés, de csodákra nem érdemes számítani.

Az általunk megkérdezett 12 fenyőfaárus elmondása alapján az agglomerációban ez a három fenyő a legnépszerűbb:

Top 1: Nordmann-jegenyefenyő

Az utóbbi évek népszerű karácsonyfája. Illata jellegtelen, és igen nagy példányok is kaphatók belőle. Szép, mutatós fenyő, nem pereg le a levele. A Kaukázusból származik, ott őshonos. Fiatal korában lassan növő, viszonylag edzett, az időjárás szélsőségeit jól tűrő faj, hozzánk főleg Dániából érkezik.

Top 2: Lucfenyő

Ez a klasszikus karácsonyfa, valódi fenyőillattal. Rövid, szúrós tűlevelei vannak. Törzse egyenes, koronája kúpos. Észak- és Közép-Európa hegyvidéki területein honos. A savanyú talajt kedveli, alacsony tápanyagtartalommal is beéri. Fiatalon kimondottan árnyéktűrő, később félárnyékot igényel. Használata karácsonyfaként megfontolandó, mivel hamar hullajtja a leveleit. Árban ez a legkedvezőbb.

Top 3. Ezüstfenyő

Szintén népszerű karácsonyfának, mert igen szép, különleges színhatású fa, fenyőillata is van, ami miatt szintén közkedvelt. Hátránya, hogy szúrós, emiatt díszítése nehézkesebb. Lombozata tömör, gazdagon díszíthető. Különböző fajtái vannak, melyekben eltérő az ezüst/zöld aránya. Észak-Amerika nyugati részén őshonos.

Érdemes locsolni a fát

A fenyőfát bent locsolni kell. Ez nem csak a gyökeresre vonatkozik, hanem a vágottra is, ezért érdemes olyan talpat vásárolni, amelybe lehet vizet önteni. A vágott fa nagyon sok vizet vesz föl, különösen az első héten, ezért gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen alatta elegendő. A lakásban tartsuk a fát távol a közvetlen hősugárzástól, kandallótól, fűtőtesttől. Minél alacsonyabb a hőmérséklet annál tovább fogja bírni, nem fog olyan hamar kiszáradni – írja az Origo.

Így lehet takarékoskodni

Lehet egészen olcsón is fát venni, hiszen a másodosztályú fák között is akadnak szép darabok. Ezekről annyit érdemes tudni, hogy legtöbbjük koronája hiányos, aszimmetrikus, előfordulhat, hogy kevésbé tömött a korona, ferde vagy elágazó a törzs. Olyan helyre, ahol a fát nem középre teszik, nem lehet körbejárni talán érdemes is ezek közt körülnézni, hiszen úgysem látszik, ha az egyik oldalon rövidebbek az ágak, vagy hiányzik a korona egy része. Lucfenyőből sok másodosztályú nagyobb vágott fát is árultak, ezek 1-2 ezer forintba kerülnek.

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu, Kiemelt kép: illusztráció


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!