Június 9. és 10-én színes, érdekes zenei programok várnak rád Budapest környékén. Gödöllőn opera, Pilisborosjenőn jazz, Szentendrén pedig a népzenei kínálat emelkedik ki a programok közül.

Gödöllő: Koronázási hétvége, nyárköszöntő operaslágerekkel

Egész hétvégén érdemes kinézni Gödöllőre, a Koronázási hétvége gazdag programot kínál, a részleteket itt találod. Szombaton 19 órától a Gödöllői Királyi Kastély Lovardában a legismertebb és legdallamosabb operák szólalnak meg. Műsoron lesz Mozart: A varázsfuvola-nyitány, szintén Mozarttól A varázsfuvola: Tamino áriája, majd Pamina áriája, Donizetti: Lammermoori Lucia – Edgar áriája, Verdi: Otello: Fűzfadal és Ave Maria (IV. felvonás), Verdi: Traviata: Violetta és Alfred duettje (I. felvonás), Verdi: Nabucco-nyitány, Erkel: Bánk bán – Hazám, hazám, Bizet: Carmen – Michaela áriája, Mascagni: Parasztbecsület – Intermezzo, Verdi: Rigoletto – La donna é mobile, Puccini: Bohémélet – Mimi áriája (I. felvonás), Puccini: Angelica nővér – Intermezzo, Puccini: Bohémélet – Zárókettős (I. felvonás). Előadók: Gödöllői Szimfonikus Zenekar,  szólisták: Fodor Gabriella szoprán, Horváth István tenor, vezényel: Horváth Gábor

Pilisborosjenő: Dzsesszfesztivál

Szintén szombaton, de a Duna másik partján, Pilisborosjenőn ingyenes dzsesszfesztivál lesz. Ezt a 2097 egyesület szervezi helyi civilek bevonásával. Szándékaik szerint a fesztivál olyan közösségi esemény lesz, amely minőségi dzsesszprodukciókat hoz el Pilisborosjenőre, emellett a helyi gasztronómia értékeit is felvonultatja. A fesztivál a Budai út 52-ben 16 órakor Tóth Viktor altszaxofonos, zeneszerző Könnyen érthető jazz című koncert-beszélgetésével kezdődik. Ezt követően lép színpadra a Mörpava zenekar, a fesztivál zenei házigazdája, amelynek tagjai közül többen pilisborosjenőiek. A rendezvényen Tóth Viktor a Bird Food Market formációval is fellép, majd a Várvölgyi Szabolcs Trio hallható, amely 2013-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakos hallgatóiból. A fesztivál gasztronómiai kínálatában megtalálható a szintén helyi kötődésű Hajnali Sörfőzők első söre. A borkedvelők pedig pilisborosjenői borászok legjobb borait kóstolhatják meg. A sakkozni vágyók kihívhatják egy partira Gara Anita nemzetközi sakknagymestert, aki ötasztalos szimultánban méri össze tudását a JazzFest vendégeivel. Bővebb infó itt.

Szentendre: Tájházak és népi együttesek mutatkoznak be a Skanzenben

Szombaton egész napos program vár a szentendrei skanzenben. Az eseményen a magyarországi tájházak és hagyományőrző népi együttesek többek között kóstolóval, tánc- és viseletbemutatóval, helyi termékekkel mutatkoznak be. A látogatók a vidéken megőrzött, generációkat összekötő néprajzi örökség mellett a tájházakban újra megélt hagyományokkal ismerkedhetnek meg. A színpadon a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség hagyományéltető együtteseinek előadásában láthatnak az érdeklődők szőlőpásztorkodást, újasszony-avatást, aratási szokásokat – táncban elbeszélve.

A Skanzen portáin nemcsak viseleteket, hajfonásokat csodálhatnak meg és próbálhatnak ki a látogatók, de ügyességi játékok mellett bepillanthatnak kézműves mesterségek kulisszatitkaiba is. A kékfestő mesterséget a szegedi Napsugaras Tájház, a népi fazekasságot a Hajdúszoboszlói Fazekasház, a bútorfestést a Hartai Tájház hozza el a Skanzenbe.

A gasztronómiai hagyomány sem maradhat ki a látnivalók közül. Szlovák húsoskáposztát főznek a Kiskőrösről érkező vendégek, és a meghívott tájházak a rendezvény mottójához – Nem esik messze az alma a fájától – kapcsolódva almás süteményekkel, almalekvárral, almás tormával kedveskednek a látogatóknak. További infót itt találsz.

 


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!