A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya és Felderítő Osztálya együttműködve a Gödöllői, a Monori, a Budaörsi és az Érdi Rendőrkapitányság munkatársaival, összehangolt akció keretében azonosította és elfogta azt a két férfit, akik úgynevezett „unokázós” csalás bűntett elkövetésével gyanúsíthatók.

A nyomozás adatai szerint a 18 éves és 33 éves férfi ezidáig ismeretlen tettestársa 2019. január 23-án este három érdi időskorú sértettet vezetékes telefonon felhívott, és annak unokájának, rokonának adta ki magát.

A férfi arra hivatkozott, hogy balesetet okozott és a kár megtérítésére egy nagyobb összeget kellene átadnia a felhívott lakásán megjelenő ismerősének. A két idős sértettnek gyanús volt a hívás, ezért letették a telefont. Az egyik azonban elhitte, hogy a hívó fél a hozzátartozója, beleegyezett a kért “gyors pénzügyi segély” címén kialkudott összeg átadásába.

Ezt követően N. Csaba és N. Kálmán megjelent az idős ember lakóhelyén, ahol N.  Kálmán a kicsalt több mint egymillió forint értékű külföldi valutát átvette, majd a helyszínről távoztak. A két férfi a pénzt egy budapesti valutaváltóban forintra váltotta, közben a rendőrök tetten érték és elfogták őket.

A lőrinci és pásztói férfit a rendőrök előállították az Érdi Rendőrkapitányságra és – őrizetbe vételük mellett – csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozók előterjesztést tettek a gyanúsítottak letartóztatásának indítványozására. Harmadik társukat még keresik.

Az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai az eljárás során vizsgálják, hogy a gyanúsítottak összefüggésbe hozhatók-e további hasonló bűncselekmények elkövetésével.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak. Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget.

Korábbi rajtaütések az agglomerációban:

Valóságos katonai akció az agglomerációban, 13 drogdílert kapcsoltak le egyszerre -VIDEÓ

Kiemelt kép: Részlet a videóból/Police.hu