Egyes településeken már megoldották a szemét elszállítását, a helyzet kialakulásáért okolt felelősöket lemondatnák, közben hétfő este még teli kukákról posztolnak Gödöllőn és Csömörön.

A Zöld Híd által ellátott terület egy részén már biztos, hogy nem lesz fennakadás a szemétszállításban – írja a Magyar Idők.  A balassagyarmati önkormányzat utasította a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-t, hogy a következő napokban is biztosítsa a szemétszállítást. A cég a Zöld Híd alvállalkozója, 15 települést lát el.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál elődje, a Budapest Környéke című újság 100 évvel ezelőtt már ismert kiadvány volt az agglomerációban. A cikkeinket havonta 300 ezer alkalommal olvassák el itt az interneten. Köszönjük, hogy te is itt vagy!

A Hír TV értesülése szerint az önkormányzati társaság a saját költségvetése terhére végzi majd el a feladatot, ameddig szükséges, az összegyűjtött hulladékot pedig várhatóan a salgótarjáni lerakóba szállítják, ha a szokásos módon nem tudják letenni a Zöld Híd fenntartásában lévő telephelyeken. Sajtóértesülések szerint a Vác központú járásban is hasonló megoldás várható – teszi hozzá a lap.

Gödöllőn és Csömörön még sok az utcákon a szemét

A gödöllői és csömöri Facebook oldalak alapján úgy tűnik, hogy hétfőn este – ahogy az alábbi, Csömörön készült fotón is látszik – mindenfelé szeméttel teli zsákok vannak. A hozzászólók egyre türelmetlenebbek, hiszen fizetik a díjakat, a zöldhulladékos zsákok megvásárlásával pedig tulajdonképpen előre kifizették az elszállítás és hulladékkezelés költségeit.

Kivezényelt kukásautók

A Zöld Híd programról két évvel ezelőtt egy promóciós videót töltöttek fel a netre. Ebben hazaszeretetről, felelősségről, partnerségről beszélnek. Aztán az egyik kukásautóban ülő férfi tisztességet, korrektséget, felkészültséget és szakmai tudást emleget. A videózáshoz kivezényelt kukásautók pedig szép sorban robognak a napsütötte tájon.

A katasztrófavédelem is képbe került

A hulladék-ügy kapcsán péntek este az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kommunikációs Szolgálata az alábbi közleményt adta ki: A katasztrófavédelem a Zöld Híd Kft.-vel és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel lefolytatott egyeztető megbeszélésen felmérte, hogy milyen feltételekkel biztosítható a hulladékszállítás a Zöld Híd Kft. ellátási területén, vagyis 116 településen.

A Zöld Híd már hetek óta nem szállítja el a zöldhulladékot. A szolgáltató – az elmúlt években nem először – jelezte, hogy finanszírozási problémák miatt megvan az esélye, hogy nem viszik majd el a kommunális hulladékot sem, illetve a lerakójuk megtelt, amelynek bővítése 2020 előtt nem készül el.

Politikai ügy lett a szemétből

Az ellenzék szerint a kormány felelős a kialakult helyzetért. A Jobbik Pest megyei politikusai tiltakozásul több zsák szeméttel torlaszolták el az NHKV fővárosi irodaházának bejáratát. Az MSZP a hónap végig adott haladékot a kormánynak a budapesti zöldhulladék elszállítására. Máskülönben polgári engedetlenségi akciót hirdetnek, és arra kérik a lakosságot, hogy a szemetet hordják a Miniszterelnökség Kossuth téri épülete elé.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön a hulladékgazdálkodás területén tapasztalható fennakadások kapcsán a Kormányinfón leszögezte: nem engednek az üzleti zsarolásnak, nem engednek a rezsicsökkentésből. A tárcavezető szerint szükség esetén a katasztrófavédelem átveszi a feladatot, ami azt jelenti, hogy az állami szerv kijelöl más, szabad kapacitással rendelkező szolgáltatót.


Kapcsolódó cikkünk:

Ne várd a kukásautót! Péntektől az agglomeráció több településén már nem viszik el a szemetet


A miniszter megjegyezte, hogy jelentős, részben rossz gazdálkodásból eredő tartozások halmozódtak fel, ezeket most mérik fel, de a nagyságrend több tízmilliárdos. A szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy létrejövő bizottság egy héten belül jelentést tesz a hulladékgazdálkodás állapotáról.

Lemondatnák a felelősöket

Mivel a lakossági hulladékszállítás ellátása veszélybe került, tisztségükről történő lemondásra szólítja fel Gémesi Györgyöt és Gyenes Szilárdot, az észak-kelet Pest és Nógrád megyei települések szemétszállításáért felelős Zöld Híd B. I. G. G. Nonprofit Kft. elnökét és megbízott ügyvezetőjét Hertel László, Sződ község polgármestere – számolt be erről is a Magyar Idők.

A települési vezető, a társulás korábbi elnöke úgy véli, hogy Gémesi és Gyenes nem tudja megfelelően képviselni a társulás érdekeit, és további közreműködésük katasztrofális helyzetbe sodorná a társaságot. Amennyiben a két vezető önként nem mond le a tisztségéről, Hertel azt szeretné, ha a 2018. november 5-re összehívott elnökségi ülésen a Pest és Nógrád megyei települések képviselői megszavaznák a felmentésüket.