Készül az érdi városliget. Napról-napra jobban áll a projekt, legutóbb a helyi polgármester is részt vett a munkában és mammutfenyőket ültetett.

Aki járt már a martonvásári kastélyparkban, minden bizonnyal megcsodálta a mocsári ciprusokat. Hamarosan nem kell elutazniuk az érdieknek ahhoz, hogy hasonló élményben legyen részünk: a papi földeknek nevezett területen létesülő érdi városligetben ugyanis nemcsak mocsári ciprus, hanem még kínai mamutfenyő is nő majd. Ennek három példányát nemrég ültették el a víztározó partján; a munkálatokban T. Mészáros András érdi polgármester és az alpolgármesterei is segédkeztek.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál elődje, a Budapest Környéke című újság 100 évvel ezelőtt már ismert kiadvány volt az agglomerációban. A cikkeinket havonta sok százezren olvassák el itt az interneten. Köszönjük, hogy te is itt vagy!

T. Mészáros András a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta:  szeretnének olyan területet kialakítani, ami az érdiek és környékbeliek pihenését, kikapcsolódását szolgálja. T. Mészáros András hangsúlyozta azt is: az itt egykor őshonos vegetáció jellegzetes vezérfajait és kísérő növényeit szeretnék megjeleníteni – írja az Érdmost.hu.

„A 37 hektáros terület a közelmúltig kaszáló, illetve rét volt, és gyakran megállt itt a víz. Mára jelentős földmunkával megalkottuk a 6,3 hektáros záportározót, ami csónakázótóként is funkcionál majd.

A tó átlagos vízmélysége 1,8 méter lesz; a vízművek segítségével alkalmas esetleges magas vízszintek, árvizek befogadására is, így az időnként lezúduló nagy esők okozta problémák orvosolhatók.

A tó és a körülötte kialakításra kerülő zöldfelület –a különféle rendezvényeknek helyet adó létesítményekkel – ezt a korábban elhanyagolt területet a város hosszú ideje hiányzó közparkjává emeli majd” – mondta T. Mészáros András.

Az érdi városligetben tizenegyezer fát ültetnek el – ebből három-négyszáz darab fenyőfélét. Az uralkodó fafajta a kocsányos tölgy lesz, de kőrist, pannon kőrist, valamint cserjefajtákat is telepítenek. Összességében 600 féle növényfajt telepítenek a papi földekre – mondta el a telepítésért felelős Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány kutatásvezetője, dr. Debreczy Zsolt.

A kínai mammutfenyő az eredeti termőhelyén 30–35 méter magasra növő, lombhullató fajta. Törzse alul kiszélesedik, koronája kúp alakú, ágai átellenesen ágaznak el. Gömbölyded, zöld toboza van, pikkelyei pajzs alakúak.  Szárazföldi éghajlaton is megél, de leginkább a jó morzsalékos, üde talajt és a párás levegőt kedveli. Télálló, törpehajtásai ősszel a rajtuk levő tűlevelekkel együtt rozsdabarnára színeződnek, majd egészben hullanak le.

Az Érdre ültetett példányok öt-hat évesek, tehát még több évbe telik, mire imponáns magasságot érnek el, de már így is különleges látványt nyújtanak a tóparton.

Kiemelt kép: T.Mészáros András, Érd polgármestere mammutfenyőt ültet/ Érdmost.hu


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!