Biológusok állítják, hogy a kémiai gyérítés hosszú távon nem csökkenti, hanem közvetve növelni fogja a szúnyogok számát, miközben rengeteg hasznos rovar elpusztul. Az ember önmaga ellen tesz, amikor vegyszerrel irtja a repülő rovarokat és a következmények azok, amik igazán csípni és fájni fognak.

Kötelességünknek tartjuk, hogy megszólaljunk, mert úgy látjuk, az embereknek fogalmuk sincs, mi történik a fejük fölött – indítja a beszélgetést Molnár Balázs zoológus és Kovács-Hajdu Katalin biológus, természetvédelmi mérnök. A téma a kémiai szúnyoggyérítés, ami a szakemberek számára elfogadhatatlan módszer. Az emberre tett hosszú távú következményei beláthatatlanok – mondják a biológusok a Kisalföldnek.

Növeli a szúnyogok számát

A kémiai gyérítés nemhogy csökkenti, még növeli is a szúnyogok számát, ugyanis a vegyszer azoknak az élőlényeknek a millióit öli meg, melyek természetes ellenségei a szúnyogoknak. A repülőkről kiszórt vegyszer minden egyes elpusztított szúnyog mellett ezer másik rovart öl meg, közvetve pedig madarakat, halakat, békákat, denevéreket. Ezek bizonyított tények, nem üres ijesztgetés – mondják a szakemberek, akik nem is értik, hogy mehetett el a gyérítés ennyire a vegyszerek irányába. Elég beütni az internetes keresőbe a deltametrin szót és ott van: mérgező!

Nappal nem repül a csípőszúnyog

És mégis szórják! Ráadásul teljesen feleslegesen, hiszen a szer csak a repülő rovarokat öli meg, nappal pedig a csípőszúnyogok nagy része nem repül – hangsúlyozza Molnár Balázs. Hozzátesz egy súlyos mondatot: a szúnyog kétszázmillió éve itt él, ha kipusztítanánk teljesen, akár a tápláléklánc is összeomolhat. Ráadásul a vegyszer által elpusztított beporzó rovarok számának drasztikus csökkenése miatt a folyamat gyorsabb, mint gondolnánk; nem lesz gyümölcs, zöldség, élelmiszer.

Mindent megmérgez

Nem azt mondjuk, hogy ne legyen gyérítés, hanem azt, hogy hatékonyabb és környezetkímélőbb megoldást használjanak – veszi át a szót Kovács-Hajdu Katalin. – A biológiai beavatkozás csak a szúnyoglárvákra hat, képes drasztikusan csökkenteni a számukat, ráadásul semmi másra nincs hatással. A deltametrin mindent megmérgez, csakhogy ennek hatása majd csak húsz év múlva lesz nyilvánvaló.

A szakemberek szerint már az is sokat javítana a helyzeten, ha a vegyszeres szórás helyett mindenki a saját háza táján is megtenné a szükséges lépéseket. Az ott felejtett vizesvödrök, esővízgyűjtők, kerti tavacskák ideális élőhelyei a szúnyoglárváknak, egy átfogó, országos intézkedéssel akár háztartásonként is lehetne a biológiai irtást alkalmazni. Igaz, hogy munkaigényesebb, főleg az elején, de nincsenek mellékhatásai.

Mindenkinek joga van az egészséghez, a vegyszeres irtás sérti ezt az alkotmányos jogot. Nem is értjük, erre még miért nem hívta fel senki a figyelmet – zárták a szakemberek.

A deltametrin hatóanyagú szúnyogirtó szereket kizárólag az EU által jóváhagyott hatóanyagokból lehet előállítani, amelyeket előzetesen részletes toxikológiai és ökotoxikológiai vizsgálatoknak vetnek alá – hangsúlyozza a kémiai irtással megbízott katasztrófavédelem szóvivője a lapnak.

Minimális mértékben mérgeznek

A hivatkozott arány, amely szerint szúnyogonként ezer más rovar is elpusztul, egy 2006-os tanulmány. Akkor egy régebben használt szerves foszforsav-észter típusú készítmény mellékhatásait vizsgálták, amit azóta betiltottak. A deltametrin jóval kedvezőbb a mellékhatások tekintetében. A gyérítés során minimális mennyiségben alkalmazzák ezt az irtószert – áll a katasztrófavédelem reagálásában.

Hektáronként maximum egy gramm deltametrin kerül a szabadba, ez a dózis semmire nem jelent veszélyt, még hosszú távon sem. A készítmény csak több ezerszeres dózisban jelentene kockázatot. A hatóanyag a kijuttatás után néhány óra alatt lebomlik, hosszan tartó környezeti hatásokkal sem kell számolni.

A deltametrin hatóanyagú növényvédő szereket a mezőgazdaságban tízszer nagyobb mennyiségben permetezik. A kémiai irtás során más rovarok is elpusztulhatnak, de teljes rovarpusztulástól nem kell tartani, hiszen a kezelések csak a települések belterületein és üdülőövezetekben zajlanak. A területek kezelése előtt a kivitelezők minden méhészt értesítenek a jegyzők útján és a katasztrófavédelem kapcsolatban áll az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel is.

A permetezőszer hatása az emberekre

Az Európai Vegyiügynökség adatbázisában a deltametrinről azt írják: lenyelve, belélegezve mérgező, vízi élővilágra nagyon mérgező, nagyon hosszú távú a hatása a vízben, mivel nem oldódik benne. A WHO is extrém veszélyesnek minősíti halakra, méhekre, egyéb rovarfajokra. Emberekre is neurotoxikus hatással bír, anyatejből kimutatható. Hatásainak kutatása jelenleg is folyik, de gyerekeknél egyértelmű összefüggésbe hozták a figyelemzavarral, hiperaktivitással. Különösen érzékenyek a terhes nők és a kisgyerekek.

Forrás: Kisalföld, Kiemelt kép: szúnyoggyérítés Budaörs felett