A portásfülkére kitűzött A4-es lapon azt írja a fóti Károlyi István Gyermekközpont megbízott intézményvezetője, hogy 2019 nyaráig „nem várható változás” a gyermekváros „feladatellátásában”.

Kádas István leírta, hogy erről a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója értesítette, miután hírt kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumából, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkártól – írja a 24.hu.

A portál szerzője hozzáteszi, hogy a gyermekváros lakói eddig úgy tudták, bármelyik pillanatban megtörténhet a Károlyi-kastély területen működő összes állami fenntartású oktatási és szociális intézmény kitelepítése, és az épületek lebontása.

A drasztikus bezárást is az Emmi szociális államtitkára jelentette be. Czibere Károly 2017 januárjában egy sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány úgy döntött, teljesen megszüntetik a gyermekvédelem „tömegszerű intézményeit”, a nagy és korszerűtlen gyermekotthonokat kisebb lakásotthonokkal váltják fel.

Időközben azonban pályázatot írtak ki az intézményvezetői posztra, ötéves megbízatással keresnek olyan szakembert, aki színvonalas munkát és zavartalan működést tudna biztosítani a Károlyi István Gyermekközpontban, Fóton

A fóti gyermekváros nem az az ’50-es évekből ittragadt, árvák befogadását végző tömegintézmény – írja a portál. A területen kisebb, néhol egészen új, uniós pénzekből felhúzott épületekben végzik mozgássérült gyerekek, valamint mentális problémákkal küzdő fiatalok gondozását, és működik egy szülő nélkül külföldről érkezett gyerekeket gondozó részleg is.

A helyi önkormányzati lapban olvasható Bartos Sándor fóti polgármester interjúja, amelyben elmondja, hogy az önkormányzatnak semmilyen ráhatása sincs a gyermekvárosban zajló történésekre, hiába tartozik területileg a városhoz. Bartos azt hangoztatta, hogy mindezek ellenére igyekeznek elérni, hogy Fótnak is megfelelő koncepció valósuljon meg a gyermekvárossal, az ott lakókkal és a dolgozókkal kapcsolatban.

Helyi forrásaink szerint – írja a 24.hu – a „hírzárlat” ellenére szállingózó legújabb információk arról szólnak, hogy megfordult a kormányzati álláspont, és már az sem kizárt, hogy a végleges bezárás helyett fejleszteni kezdik a gyermekvárost.

Kiemelt kép: csalad.hu