Elkezdődött az évszázad leghosszabb, 103 perces teljes holdfogyatkozása. A maximális elsötétedés 22 óra 22 perckor lesz. A Mars is kiválóan látszana, ha nem lenne felhős az ég. Érdekesség, hogy még a nemzetközi űrállomás, az ISS is háromszor elhúz ma felettünk. Látványos éjszakánk lesz!


Nézd itt élőben!


Kiss László csillagász elmondta: pénteken este egy vonalba kerül a Nap a Föld és a Hold, és a Hold este a Föld árnyékkúpjába lép. Az esemény egyediségét az adja, hogy a Hold a földkörüli pályájának távolabbi szakaszán jár, ezért kisebbnek látszik a korongja, tovább tud a Föld árnyékában tartózkodni.

Amikor este felkel a Hold, már rögtön napnyugta után elkezdődik a korong elhalványodása, a teljességet körülbelül 21 óra 30 perckor fogja elérni – ekkor belép a teljes árnyékba. Nem tűnik el teljesen, mélyvörös színe lesz a földi légkörön átszűrődő napfénynek köszönhetően – mondta a csillagász a közszolgálati tévének, hozzátéve, hogy a Hold mintegy másfél óráig, 1 óra 43 percig lesz a Föld árnyékában, majd elindul kifelé, a jelenség éjfél után fog véget érni.

Érdekességként említette azt is, hogy a Mars 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezekben a napokban, így a bolygó a Nap, a Hold és a Vénusz után a negyedik legfényesebb égitestté vált.

A két jelenség együtt nagyon szép látvány lesz, érdemes megnézni akár szabad szemmel is – hangsúlyozta a csillagász. Itt egy videó a 2015-ös holdfogyatkozásról:

Ha egy sötét helyre kimegyünk, nem egy lámpa közeléből nézzük a jelenséget, a holdfogyatkozás közepén fel fog tűnni a Tejút fényes sávja az égen. Másfél óráig teljesen be fog sötétedni az éjszaka.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) közlése szerint a Hold péntek este közép-európai idő szerint 19 óra 13 perckor lép a Föld félárnyékába, tehát elkezdődik a félárnyékos holdfogyatkozás, 20 óra 24 perckor pedig belép a teljes árnyékba, ezzel elkezdődik a részleges holdfogyatkozás. A teljes holdfogyatkozás fázisa 21 óra 30 perckor veszi kezdetét, a maximális elsötétedés 22 óra 22 perckor lesz.

Hab a tortán

A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomást (ISS) is meg lehet majd figyelni, péntekről szombatra virradó éjjel háromszor is átszeli hazánk fölött az eget. Először 20:56 körül tűnik fel nyugaton a Vénusz környékén és hat percig tartó vonulás után kelet-északkelet irányban tűnik el a szem elől. Az ISS fényességének -1,7 magnitúdójú lesz a maximuma, tehát fényesebb lesz mint a csillagok többsége, de napelemtáblái nem tükröznek vissza túl sok napfényt, ezért a Jupiternél halványabb lesz – írja az Index.

Másodjára fél tizenegy körül tűnik fel az ISS nyugat-északnyugati irányból, 5 perc 40 másodpercig tart, míg áthúz az égbolton és kelet-ékszakkeleten eltűnik a szem elől. Fényessége legfeljebb -1,1 magnitúdójú lesz, azaz halványabb mint az előző tranzit idején. A Mars, a Hold és a Jupiter eközben az égbolt másik felén tanyázik majd.

Éjfél után kilenc perccel lesz még egy rövidke megjelenése az ISS-nek: 1 perc 46 másodpernyi időre tűnik fel nyugat-északnyugati irányban, fényessége -0,3 magnitúdójú lesz, azaz szabad szemmel már nem annyira könnyű kiszúrni, főként a rövid ideig tartó láthatóság miatt.

Forrás: MTI, Index, BudaPestkörnyéke.hu, kiemelt kép: illusztráció