Budaörsnek sokmilliárdot kell fizetnie a kevésbé jómódú települések javára. Nem ütközik ugyanis nemzetközi szerződésbe, és így az alaptörvénybe sem, hogy az úgynevezett adóerő-képesség alapján a jobb módú települések bevételük egy részét be kell fizetniük az államkasszába – mondta ki ezúttal egyhangúlag az Alkotmánybíróság.

Ellenzéki képviselők tettek panaszt még a 2017-es költségvetési törvény ellen, mert az sértette szerintük a Magyarországon is kötelező Helyi Önkormányzatok Európai Chartája című dokumentumot. Ez lehetővé tesz ugyan bizonyos kiegyenlítést a sok és a kevés bevétellel rendelkező városok, falvak között, de ez nem csökkentheti a helyi önkormányzatoknak a saját feladatkörüket illető döntési szabadságát. Márpedig az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás, amellyel szemben például Budaörs lépett fel látványosan, az aláírók szerint ezzel ellentétes. Főleg azért, mert szerintük aránytalan – írja a hvg.hu.

Az Alkotmánybíróság egyrészt megállapította, hogy a beadvány egy része elbírálásra alkalmatlan, általános, nem indokolja meg világosan, hogy a vitatott költségvetési melléklet miért ütközik a nemzetközi szerződésbe. Amit viszont el tudtak bírálni belőle, azt elutasították. Ugyanis egyetértettek a nemzetgazdasági miniszterrel, aki kifejtette, hogy az önkormányzati alrendszerben nagyfokú jövedelmi egyenlőtlenség van.

Mint írták: a magyarországi lakosságszám 20%-át kitevő, legnagyobb iparűzési adóbevétellel rendelkező települési önkormányzatok az országos iparűzési adóalapból 50%-os mértékben részesednek. A törvényhozó egyik fontos feladata a jövedelmi különbségek tompítása, melynek egyik eszköze a szolidaritási hozzájárulás intézménye.

További szempontként utalt a miniszter arra is, hogy a szabályozás célja a települési önkormányzatoktól elkerülő köznevelési működtetési feladatok ellátásához szükséges forrás biztosítása is volt.” Ennek jegyében 2017-ben összesen 166 települési önkormányzat fizetett szolidaritási hozzájárulást, mindösszesen közel 26,6 milliárd forint értékben.

Budaörs azért índított pert az állam ellen, mert úgy látta, miután az állam átvette többek közt a budaörsi iskolák üzemeltetését, túlzott mértékű szolidaritási hozzájárulást vetett ki a városra. A gazdagabb önkormányzatok több pénzt kell, befizessenek a költségvetésbe, és ez különösen érzékenyen érinti Budaörsöt, hiszen a településnek most 2,1 milliárdot kell fizetni a kevésbé jómódú települések javára.

Kiemelt kép: Budaörs az Anna-hegyi kilátóról/BudaPestkörnyéke.hu


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!