A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény (Heimatmuseum) múzeumnak adta az „Év Tájháza” kitüntető címet.

A német nemzetiségi múzeumnak már az alapításakor fő célja volt a budaörsi svábság hagyományos kultúrájának megőrzése, a tudományos kutatómunka, kiállítások és rendezvények szervezése valamint a hagyományőrzés és a hagyományátadás. Tevékenységi körének bővüléseképpen a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény a magyarországi német tájházak információs központjává vált.

Havonta 300 ezer alkalommal olvassák el a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál cikkeit. Építsd a vállalkozásod az olvasóink erejével! Klikk ide!

A ma tájházként funkcionáló porta a XIX. század utolsó harmadában épült. A hagyományosnak tekinthető háromosztatú épület (szoba–konyha–szoba) később L alakban egy külön bejáratú szobával is kiegészült, a házhoz pedig kamra, présház és pince tartozott.

Jelenlegi állapotában az épület konyhája és a tisztaszoba Budaörs sváb lakóinak lakáskultúrájába enged betekintést, míg az utcai, úgynevezett „Budaörs szoba” az itteniek betelepülésének emlékei, életük dokumentumai bemutatásának színhelye, s a második világháború utáni kitelepítésük emlékszobájaként is funkcionál – írja a sokszinuvidek.24.hu.

A tájház fogadószobáját az egykori kamrában alakították ki, ahol a falakon körbefutó csíkokon főleg a 20. század első felében készült budaörsi képeslapok láthatók tematikus elhelyezésben. Ugyanitt lehet megvásárolni a tájház kiadványait és egyéb emléktárgyakat. Az épület egykori lakószobája ad teret az átlagosan évente megújuló időszaki kiállításoknak. Jelenleg a múzeum első 30 évét mutatják be ebben a kiállítótérben.

A múzeum legfontosabb feladatának Budaörs kulturális értékeinek megőrzését és ápolását tartja – legyen szó kiállított tárgyaikról, raktárakban őrzött régi műtárgyakról vagy hagyományokról.

Kiemelt kép: Magyar Tájházak Szövetsége