A változás a hitelfelvevők biztonságát szolgálja, mivel a hosszabb kamatrögzítés kiszámíthatóbb, kockázata alacsonyabb. Jönnek tehát a 15 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket, a 3 éves kamatrögzítésű hitelek értékesítése viszont megszűnik – közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán.

Az új hitelek bevezetésére azt követően kerülhet sor, hogy a jegybank módosította a kölcsönök minősítési keretrendszerét.

A változás a hitelfelvevők biztonságát szolgálja, mivel a hosszabb kamatrögzítés kiszámíthatóbb, kockázata alacsonyabb. A közlemény szerint a megszűnő 3 éves kamatrögzítésű hitelek aránya 5 százalék alá csökkent, az eddig felvett kölcsönök feltételei változatlanok.

Az MNB több mint egy éve hozta létre a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítési rendszert. Ennek keretében a hitelintézetek 16 ezer ügyfélszerződést kötöttek és csaknem 180 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak.

A hosszabb időszakra vagy a teljes futamidőre kamatfixált termékek aránya 50 százalékról 85 százalékra nőtt az új lakáshiteleken belül. Az éven túli kamatperiódusú, új lakáshitel-szerződések 60 százaléka fogyasztóbarát – olvasható a közleményben.

MTI


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!