Az internet veszélyes. Belegondolt már abba, kinek adja meg adatait internetezés közben? Ha egy hozzáértő bejut a gépébe, akár bankkártyájának adatait is megszerezheti. Ön tudja, hogy mit csinálnak  a gyermekei a neten? Kivel beszélgetnek, kivel játszanak vagy azt, ki bántja őket? A cyberbullying, azaz az online bántalmazás egyre több fiatalt érint.

Az internet használata számos kockázatot rajt magában. Ilyen például a magatartásbeli viselkedések megváltozása. Mivel fizikailag nem találkozunk a másikkal, sok ember olyan stílust enged meg magának, amit a hétköznapokban nem biztos, hogy megengedne. Megalázóan, kegyetlenül beszélnek a többi felhasználóval.

A fizikai kapcsolat hiánya miatt sokan elfeledkeznek arról, hogy nem feltétlen az a személyazonossága azoknak a társaknak, akikkel kapcsolatot alakítanak ki. A ragadozók a neten akár gyerekként is felléphetnek. Egy másik nagy veszélye az internetnek pedig a tartalom. Amit a netre egyszer kiteszünk, azt onnan eltüntetni szinte lehetetlen.

Senki nem fogja megkérdezni, hogy az a kép csak egy mámoros éjszakán történt-e, vagy hogy egyáltalán beleegyeztünk-e abba, hogy a haverunk kitegye rólunk a közösségi médiára – kezdte előadását Éles Zoltán Attila, informatikatanár a dunakeszi VOKE-ban.

Az internet térhódításának, a közösségi hálózatok megjelenésének, illetve az okostelefonok növekvő használatának következményeként a 2000-es évek első felében a cyberbullying, azaz az online bántalmazás a tudományos érdeklődés középpontjába került. Ezen okok együttesen adnak lehetőséget tértől és időtől függetlenül azonnali hozzáférésre és kapcsolattartásra, akár bántalmazásra, melyek következményeként fokozott kockázati tényezővé lépett elő a cyberbullying.

A szakemberek úgy tartják, a cyberbullying érzelmileg sokkal megterhelőbb, mint a hagyományos bullying. Ennek oka, hogy a hagyományos bullying az iskola kapujában vagy otthon kapuinak bezárásával véget ér, az online bántalmazás viszont sokszor ott kezdődik.

Az egyénnek a saját otthona lesz a gyötrelmei helyszíne, az a hely, amely éppen a biztonságos közeget nyújtaná. A kutatók a jelenséggel 2004-től kezdtek foglalkozni, miután néhány súlyos vagy végzetes következménnyel járó esetet felkapott a média.

Öngyilkosságba zavarták az osztálytársai

Az Amanda Todd esetéről bizonyosan sokan hallottak már, a lányról, akit addig bántalmaztak osztálytársai, míg saját kezűleg vetett véget életének.

A fiatalok különösen veszélyeztetettek, gyakran védtelenek az online támadásokkal szemben, hiszen sok esetben nem rendelkeznek azokkal a megküzdési módokkal, melyek segítenék őket a bántalmazás feldolgozásában, vagy nem teszik meg azokat a biztonsági lépéseket, amelyekkel védettebbé válhatnának, valószínűleg azért, mert nem ismerik azokat.

A dunakeszi önkormányzat szeretne a jelenség  ellen tenni, szeretné megtanítani a fiatalokat és szüleiket a biztonságos internethasználatra, hogy ne váljanak az online bántalmazás áldozataivá, ezért indította el internetes bűnmegelőzéssel kapcsolatos előadás-sorozatát „Biztonságos internet? A tűzfal benne van” címmel. Az előadás valójában egy kötetlen beszélgetés szakemberekkel a biztonságos internethasználatról, a veszélyeiről és ennek következményeiről – írja a Dunakeszipost.hu

Éles Zoltán Attila, informatikatanár és Nyisztor Andrea, a Dunakeszi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója beszéltek az internet veszélyeiről és arról, hogyan lehet e veszélyekkel szembenézni.

Éles Zoltán Attila szerint nagyon fontos, hogy már kiskorban elkezdjük a gyermekek oktatását. Mindig érdeklődni kell a gyermek internetes tevékenysége iránt. Érdemes a számítógépet központi helyre tenni, így közvetve ellenőrizhetjük azt. Érdemes a barátok szüleivel is jó kapcsolatot ápolni, hiszen akár rajtuk keresztül is információt szerezhetünk gyermekünkről.

Nyisztor Andrea elmondta, a rendőrség gyakran már csak akkor szerez tudomást azokról a netes ballépésekről, problémákról, amikor azok már bűncselekménnyé váltak, ezért nagyon fontos a prevenció és az oktatás.

Kiemelt kép: illusztráció


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!