Több mint 440 millió forintnak megfelelő eurót költenek arra a nemzetközi projektre, ami a Duna vízgyűjtő-területi vízállásainak tájékoztató rendszerének összehangolását segíti.

Gombás Károly, a Nemzetközi Dunavédelmi Bizottság árvízvédelmi szakértői csoport vezetője, a Duna Régió Stratégia magyar koordinátora a projekt első szakmai találkozóján elmondta, hogy a fejlesztéshez az Európai Unió 1,15 millió euró (374 millió forint) támogatással, a projekt partnerországai 202,78 ezer euróval (66 millió forint) járulnak hozzá, ezen belül a magyar állam pedig 20,5 millió forintot biztosít az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Viziterv Environ Kft. részére. A nemzetközi projekt neve: DAREFFORT ez  a Danube River Basin Enhanced Flood Forecasting Cooperation  – mondatból állították össze- mondta.


A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál cikkeit havonta már több mint 270.000 alkalommal olvassák el! Vállalkozások számára készült egyedi ajánlatainkért klikk ide!


Jenei Gábor, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője, egyben a Duna Régió Stratégia magyar nemzeti koordinátora elmondta, hogy a 12 ország részvételével 3 éven keresztül zajló, júniusban indult projektet a tárca kezdeményezte 2015-ben, az Országos Vízügyi Igazgatóság bevonásával.

A projekt várt eredménye többek között a jobb információáramlás és a pontosabb előrejelzés révén a hatékonyabb árvízvédelmi védekezés lehet. Így összességében kis ráfordítással jelentős anyagi károk előzhetőek meg a jövőben – tette hozzá.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte, hogy nőttek az igények az előrejelzések iránt, amelyek többek között segítik az árvízvédelmet, tájékoztatnak a hajózási korlátozásokról. Az árvízi előrejelzés időelőnnyel is jár – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy Magyarország nyitott az ingyenes adatcserére a Duna vízgyűjtőjén a vízügyi szolgálatok között. Megtiszteltetésnek tartja, hogy a magyar vízügyi szakemberek lehetnek a projekt irányítói.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Szentendrén kedden hirtelen felhúzták a mobilgátat, jöhetne az árvíz!

 

 

Igor Liska, a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság vízminőség szakértője elmondta, hogy a projekt keretében a partnerországokat képviselő intézmények közösen dolgozzák ki javaslataikat, hogy létrehozzák a Dunavízgyűjtő-területi Hidrológiai Információs Rendszert, a DanubeHIS-t, amely kulcsfontosságú lépést jelentene a rugalmas és fenntartható adatcsere elérésében. A rendszer célja, hogy javítsa a hidrológiai és jégadatok elérhetőségét, és ezen adatokhoz egységes hozzáférést biztosítson a Duna-vízgyűjtő területén fekvő összes ország számára – tette hozzá.

Bálint Zoltán, a Viziterv Environ Kft. vezető tanácsadója, a program vezető partnerének képviselője elmondta, hogy a fejlesztés kulcsfontosságú, mivel az előrejelzések pontosítása vízgyűjtő szinten a legköltséghatékonyabb nem-szerkezeti, ugyanakkor kézzel fogható módszer.

Sütheő László, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságának műszaki igazgató-helyettese elmondta, hogy Magyarország teljes egészében a Duna-vízgyűjtőn helyezkedik el, amelyen 19 ország osztozik. Az ország jelenleg kétoldalú határvízi egyezményekkel oldja meg a vízgazdálkodás és az árvízvédelem során felmerülő problémákat. Az árvízvédelem szempontjából fontos, hogy a Duna vízgyűjtő területére vonatkozó előrejelzésekhez a mielőbbi beavatkozás érdekében azonnal, online és strukturáltan hozzá lehessen jutni. Ennek alapjait ez az új projekt teremti meg.

MTI, Kiemelt kép: Swietelsky/2013


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!