Európa egyre több nagyvárosában tesztelik a tömegközlekedésben az önvezető autóbuszokat. Helsinkiben májustól már menetrendszerűen utasokat szállítanak, Bécsben az év végén engedik ki forgalomba. A BKK szerint Budapesten a Várnegyedben jelenhetnek meg először.

Európa több városában is tesztelnek önvezető autóbuszokat uniós támogatással. Helsinki jutott a legmesszebbre, ahol két éves próbaüzem után májustól állt forgalomba egy robotbusz, ami a Kivikko Sport Parkig szállítja menetrendszerűen az utasokat –írja az Index.

Nem kell egy tömött 7-es buszra gondolni, a jármű egy kicsi, 15 személyes, elektromos Navya robotbusz, ami majd egy aránylag rövid útvonalon jár, 18 km/órás sebességgel.

A BKK is számít az önvezető buszok budapesti megjelenésére. Elmondták, Budapesten a technológia első, kísérleti alkalmazására a történelmi városnegyedekben kerülhet majd sor. Ezeken a helyeken a szűk utcák és magasfokú alternatív közterület-használat miatt a buszos közösségi közlekedés ma is konfliktusos vagy lehetetlen.

A jelenlegi elektromos önvezető járművek – azon túl hogy csendesek és környezetbarátak – kis méretűek, így a manőverezési képességeik is jobbak, ezért ezekben a zónákban megvalósíthatják a mai budapesti mobilitási kínálatból még hiányzó, akár igényvezérelt belvárosi metróállomási el- és ráhordó funkciót, élhetőbbé téve ezáltal az érintett belső kerületeket, tartja a BKK.

Kiemelt kép: BudaPestkörnyéke.hu illusztráció


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!