Egy igazi Budapest környéki faluban tavasszal orgonaillatot lehet érezni. Sokan szeretnék ezt a romantikus érzést otthon a kertben is érezni. Az orgonabokor nem igényel sok törődést, de ha buja és illatos bokrot szeretnél, néhány dologra azért érdemes odafigyelni.

Ha még nincs, a kertünkben orgona látogassunk egy közeli kertészetben ősszel vagy tavasszal, ahol több nemesített fajta közül is válogathatunk. Ahhoz hogy ez a gyönyörű növény április végén a legszebb formáját mutassa, érdemes minden évben komposzttal vagy trágyával ellátni és az elvirágzott bugákat eltávolítani.

A vad hajtásokat is érdemes eltávolítani a növény tövétől, mert ezek elveszik a tápanyagot az anyanövénytől, és így kevesebb virág lesz a cserjén.

Az orgona metszése

A rendszeres ritkítás és metszés jót tesz a növénynek, mert így jövőre még több virág lesz az eredmény. A levágott orgonát tehetjük vázába, vagy készíthetünk belőle gyönyörű tavaszi csokrot mi magunk más tavaszi virágokkal kombinálva.

A levágott orgona szárát egy kalapáccsal verjük szét kb. 5 cm-re az aljától, mert csak így tudja a fás szárán keresztül felszívni a vizet. Az orgona jól mutat más díszcserjék társasságában, így ültethetjük pünkösdi rózsa, mellé is, de önmagában illetve sövénynövénynek ültetve is kiváló választás.

Az orgona eredete

Ez a gyönyörű cserje már a XVI. század óta jelen van a kertekben, ám az utóbbi 100 évben a kékeslilás fajtákat keresztezték egymással a szakemberek. Az orgona eredetileg az olajfafélék családjába tartozik, így rokonságban áll pl. az Oliva fával is, amelyből a finom olíva olaj is készül, hiszen ez a növény is az Olearceae család tagja –írja a Kertvarázs magazin.

Ma már a virágok színe igen széles skálán mozog, a fehér és a lila különböző árnyalatai is megtalálhatók a gyakran 20-25 cm hosszú bugás virágokon. Sajnos a sok nemesítés hatására az intenzív illat kavalkád némileg csökkent, ám még így is igen kellemes.

 


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!