Két fotón a múlt és a jövő. A pesti oldalon a XIII. kerületben a Pozsonyi úton bontják az egykori KISZ székházát, a budai oldalon pedig a Rákóczi-hídnál a BudaParton épül egy irodaház és négy lakóház.

A Rákóczi-híd budai hídfőjénél a Kopaszi-gátnál a MOL új székházát kezdték építeni. Az olajvállalat új központja a tervek alapján 120 méter magas lesz és két egységet foglal magába, egy toronyépületet, és egy úgynevezett alacsonyabb pódium épületet, amelynek magassága 30 méter lesz. A székházban mintegy 2500 munkahelyet alakítanak ki, a fejlesztési terület bruttó mintegy 83 ezer négyzetméter, az irodák összterülete pedig mintegy 54 ezer négyzetméter lesz, a dolgozók várhatóan 2021-ben költöznek be.

A város másik felén, a Pozsonyi úton elkezdték bontani az egykori Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának (KISZ KB) valamikori székházát. A szövetség a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) ifjúsági szervezeteként 1957 és 1989 között működött. 1957-ben, a korábbi Dolgozó Ifjúság Szövetsége utódjaként alakult meg és 1989. április 22-én oszlott fel. Szervezeti szabályzatát a KISZ kongresszusa alkotta meg, amely az ifjúsági mozgalom legfelsőbb szerve, a Központi Bizottság által ötévenként – vagy szükség esetén más alkalommal is – összehívható találkozó volt. A KISZ-kongresszus által megválasztott vezetőtestület a KISZ Központi Bizottsága volt, ennek tagjaiból alakult az Intéző Bizottság és a titkárság az első titkárral és a titkárokkal. Nagy volt a szervezet, szükség volt egy ilyen nagy irodaházra. A rendszerváltás után az épület a a K&H Bank volt irodaháza lett.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán, Máthé Zoltán


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!