Invázió van! A közösségi oldalakon és az elővárosi vonatokon is a poloskákról beszélnek, a gödöllőiek még szavazást is csináltak róluk. Idén annyi poloska árasztja el az otthonokat az agglomerációban, hogy lassan szellőztetni sem lehet. Ráadásul van belőlük zöld, barna és még foltos is. Pár napja írtuk, hogy egy biatorbágyi kisfiút megcsípett egy ilyen poloska és orvoshoz kellett vinni. Mit tehetünk ellenük?

Az agglomeráció Facabook csoportjai tele vannak a poloskákra panaszkodó hozzászólásokkal. Ezekből úgy tűnik, hogy pont ugyanolyan sok van belőlük az északi, déli, keleti és nyugati agglomerációban fekvő településeken.

Az egyik gödöllői Facebook csoportban szavazást csináltak arról, hogy kérhető-e írtás. A szavazatok nagy része természetesen igen volt, néhány hozzászóló azonban leírta, hogy nem könnyű őket vegyszerrel távolt tartani, de erről egy kicsit később bővebben is írunk. Az mindenesetre jól látszik, hogy a poloskák megkeseríti az emberek életét. Büdös, mindent megmászik, csúnya és ahogy a napokban egy biatorbágyi esetben történt néha bizony veszélye is lehet.

Havonta 300 ezer alkalommal olvassák el a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál cikkeit. Építsd a vállalkozásod az olvasóink erejével! Klikk ide!

A biatorbágyi édesanya azt írta a Facebookon, hogy „Eddig nem vettem komolyan őket, de legutóbb a kisfiam párnáján volt egy és amikor megfordította a fejét büdös nedvet spriccelt a szemébe. Reggel úgy kelt fel, hogy nem látott semmit, vörös volt és bedagadt. Orvoshoz vittük, ahol kimosták, most csepegtetjük, jobban van.”

Honnét jöttek a poloskák?

A zöld vándorpoloska Etiópiából származik. „Egy gyümölcs­szállítmánnyal érkezhetett Magyarországra 4-5 éve, azóta itt él. Teljes mértékben alkalmazkodott a környezethez. Ősszel a felnőtt példányok meleg helyet keresnek, így sokan megszállják a délutáni napsütésben fürdő erkélyeket, teraszokat, és a hűvösebb éjszakákon elbújnak a repedésekben, de a lakásokba is berepülnek.” – mondja Sár József entomológus, vagyis rovartani szakember a Ripostnak.

A szakértő szerint azért van belőlük ilyen sok, mert forró volt a nyár, meleg az ősz, és tavaly télen sem volt komoly fagy, így könnyen átteleltek a poloskák. Bűzt árasztanak, ha veszélyben érzik magukat, vagy ha összenyomjuk őket. Ez a védekezési mód azért alakult ki náluk, hogy ne egyék meg őket a madarak” – mondta Sár József.

gumicsizma akcio

Mit tehetünk ellenük?

A zöld és a barna poloska is növényi nedveket szívogat, zöldségfélékben, szántóföldi növényeken, de az ázsiai márványospoloska gyümölcsösökben is felmérhetetlen károkat okoz világszerte. A védekezés két okból is igen nehéz – mondja Dr. Vétek Gábort, gödöllői a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének docense a 24.hu-nak.

A szakember szerint sajnos nincs kifejezetten e poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer, jelenleg a széles hatásspektrumú, számos hasznos rovart is pusztító készítmények adják a legjobb eredményeket.

Mindkét faj különösen a nyár második felében, ősszel termő növényeknek a szedéshez közeli érettségi állapotban lévő termését károsítja. Ezek permetezése humán-egészségügyi szempontból jelenthet kockázatot, ha a kezelést nem kellő szakértelemmel és körültekintéssel végzik el.

A rovarölő szeres védekezés leghatékonyabb eszközei a már említett széles hatásspektrumú rovarirtók, amelyek környezetvédelmi okokból nem a legnépszerűbbek, bár hatékonyak a márványospoloska ellen. A piretroidokat tartalmazó termékek idegmérgek, gyorsan hatnak, gyakorlatilag letaglózzák a poloskaállományt – és egyúttal szinte minden egyéb arra tévedő és a növényen mászkáló káros vagy hasznos ízeltlábút is.

Hosszan tartó hatást azonban ne várjunk a permettől. Erre a hatóanyagcsoportra a viszonylag gyors lebomlás jellemző – amely egyébként a termést fogyasztó ember szempontjából nem utolsó szempont –, így a rovarok néhány nap vagy hét múlva ismét zavartalanul károsítják a termést – mondja az egyetemi docens.

Az egyetemi tanár azt javasolja, hogy inkább húzzunk kesztyűt és kézzel távolítsuk el a rovarokat a növényekről.

Rovarirtó cégek nem vállalják

A Ripost munkatársa több rovarirtó vállalkozást is megkeresett, ám mindenhol azt a választ kapta, hogy csak ágyi poloskák irtásával foglalkoznak, mezei poloskát nem irtanak.

„Mostanában egyre többen kérnek segítséget a mezei poloskák irtásában. A legtöbben a teraszról akarják száműzni az állatokat, s mivel azok nem a lakásban élnek, a belső irtás értelmetlen, csak azt a néhányat lehetne kiirtani, amelyik éppen akkor bent tartózkodik” – mondta egy rovarirtó cég szakembere a lapnak.

Marad tehát a kézi szedés, esetleg lombporszívót is érdemes kipróbálni, vagy nyár elején hálót húzni az ágyások fölé. Egy biztos, ha nem lesz nagy fagy idén télen, akkor itt az agglomerációban jövőre még nagyobb poloskainvázióra számíthatunk.

Kiemelt kép: Vétek Gábor


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!