Nem tetszik a szomszédoknak a múzeum udvarán felállított művészi magasles. 400 ezer forint bánatpénzt kérnek, az egyik lakó tiltakozásként pucéran, szőlőlevéllel az ágyékán ült ki az erkélyre.

A szentendrei Ferenczy (Czóbel) múzeummal szomszédos ház lakói nem lelkesednek azért a művészi kilátóért, ami nemrég épült fel a múzeum épületén, közvetlen belátást biztosítva a kertjükbe, házaikba  – írja az Index.

A magasles Mátrai Erik Kilátás című installációja, és szombat délutántól látogatható. A kiállítás honlapján található koncepció szerint “a Czóbel Múzeum belső kertjébe készített helyspecifikus installációja egy megmászható, használható magasles, melyből olyan látvány tárul fel az odaérkező számára, aminek befogadására egyébként nem lenne lehetősége”. A művészi ismertető szerint a műnek nem része a pucér szomszéd szalmakalapban.

Az ügyben a Ferenczy múzeum azt a tájékoztatást adta, hogy miután a mű elkészült, az egyik szomszédos lakó jelezte, hogy sérelmezi, hogy a kiállítás nyitvatartási idejében belátnak az ingatlanára. Ezért egyeztetést kezdeményeztek az érintettekkel – annak ellenére, hogy álláspontjuk szerint a mű felállításával és működtetésével kapcsolatban jogi aggályok nem merülnek fel.

Azt az időközben írásban is megfogalmazott kérést, miszerint a múzeum fizessen nagy összegű bánatpénzt a szomszédoknak, ezzel egy időben pedig minősítse át az installációt és lényegében akadályozza meg a látogathatóságát, a Ferenczy Múzeumi Centrum nem teljesíti – az ugyanis mind a hatályos jogszabályok előírásaival, mind a közönség érdekeivel ellentétes lenne. A cikkben említett szomszéd magamutogató akcióját a múzeum nem kívánja kommentálni.

Az érintett lakók azt mondták a lapnak, hogy a múzeum még csak nem is szólt, hogy kilátót épít, amiből szinte az egész életük látszik. Annak ellenére nem értesítették őket, hogy korábban egy nehezen elbontható installációt például segítettek a kertjükön keresztül elszállítani. Ezért azt kérték, hogy a magaslest csak délelőtt 10 és 12 között lehessen látogatni, a tűrésre kötelezés ellentételezéseképpen fájdalomdíjként fizessenek ki a társasháznak 400 ezer forintot. Ellenkező esetben jogi útra terelik az ügyet.

Kiemelt kép: Index olvasói fotó