A piliscsabai társasház lakói olyan szabályt hoztak, amelyben megtiltották, hogy roma származású bérlőnek adjanak ki lakást. Erről SMS-ben tájékoztatta egy ingatlanközvetítő a roma származású, saját céggel, bejelentett munkával rendelkező, családapa ügyfelét. Cikkünket átvette az RTL, kiderült, hogy a társasházben nincs ilyen határozat. Az ingatlanos lapít, valaki rasszista módon hazudott!

Az eset pár nappal ezelőtt történt, az ingatlanos telefonjáról küldött SMS-ben ez állt:

Kedves Márk! Sajnos rossz hírt kell Önnel tudatnom. A ház szabályzata tiltja, hogy roma származású bérlők legyenek a házban. A tulajdonos elnézését kéri, de így nem tudja a lakást az Önök részére kiadni. Holnap reggel a pénzt visszaadom. Mikor jár Csabára? Mindent megtettem, ne haragudjon!

Frissítés | 18:47

Az RTL Híradó riportere Veress Krisztina a szombati adásban feldolgozta a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál történetét. Megkereste az érintett társasház közös képviselőjét, aki elmondta, hogy nincs olyan határozatuk, amelyben megtiltanák, hogy cigány származású lakó költözzön a házba.

Ezek után különösen érdekes, hogy ki hazudott a lakást kereső családapának. A lakás tulajdonosa vagy az ingatlanközvetítő, aki az RTL-nek sem akart nyilatkozni? Szomorú a történet, hiszen ha a társadalom elfogadja, hogy valakit a faji, vallási, nemi hozzátartozása miatt rekesztenek ki, akkor egy napon azok is ilyen helyzetbe kerülhetnek, akik nem ítélik el a pilicsabai és a hasonló eseteket – mondta portálunknak egy jogvédő. De lássuk Márk történetét:

Már előre szólt, hogy cigány származású

A Budapestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál érdeklődésére a családapa elmondta, hogy többször keresett már albérletet és tudja, hogy milyen nehezen adnak ki roma származású embereknek lakást. Azt mondta: „Amikor felhívtam az ingatlanközvetítőt már a telefonban elmondtam neki, hogy cigány vagyok, hogy ezt már az elején tudják, ne később legyen meglepetés. Az ingatlanosnak azt is elmondtam, hogy saját cégem van, bejelentett munkahelyem. Összekötött a lakás tulajdonosával, megnéztük a lakást, kifizettem kéthavi kauciót és egy havi lakbért, összesen 300 ezer forintot, hétfőn írtuk volna alá a szerződést és október elsején költöztem volna be a kisfiammal és a feleségemmel – meséli nekünk Márk, aki arra kért minket, hogy a teljes nevét ne írjuk le.


A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál cikkeit havonta már csaknem 300.000 alkalommal olvassák el! 80 településen 1.2 millió ember él a főváros térségében. Nekik szólnak a cikkeink, ők olvasnak minket. Hirdetőknek készült egyedi ajánlatainkért klikk ide! 


Nem tehet arról, hogy romának született

Aznap este nagyon örült a család, hogy beköltözhetünk a lakásba, majd jött ez az SMS – mondja elkeseredetten Márk. Hozzáteszi: a cigányok között is vannak becsületesek és bűnözők, pont úgy mint a nem cigányok között, ezért teljesen érthetetlen számára ez az egész. Az, hogy most az ingatlanos SMS-e szerint konkrétan szabályt hoztak arról, hogy nem lehet cigánynak kiadni lakást, nagyon mélyen elkeserítette. Mint mondja, nem tehet arról, hogy romának született.

A Google Street View alkalmazás szerint erről az alábbi képen látható társasházról lehet szó

Portálunk felhívta azt a telefonszámot, ahonnét Márk a rasszista házról beszámoló SMS-t kapta. A piliscsabai Otthon Centrum egyik munkatársa jelentkezett be, aki nem akart az esetről semmit sem mondani.

Bármit elfogadhatnak a társasházak közgyűlései

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál egy ingatlanügyekben jártas ügyvédtől megtudta, hogy a társasházi törvény lehetőséget ad a lakóknak arra, hogy gyakorlatilag bármilyen szabályt elfogadjanak és bevezessenek. Ha azt a kisebbségben maradt lakók 60 napon belül nem támadják meg, akkor az érvénybe is lép, így akár egy ilyen rasszista határozatot is elfogadhattak. Ebben az esetben azonban nagyon komoly alkotmányossági aggályok vethetők fel.

Dolgozni és békében élni

Márk szomorú, de nem adja fel a lakáskeresést. Bízik abban, hogy hamarosan a cége olyan jól fog menni, hogy nem kell albérletben laknia, saját lakást vehet és akkor legalább az ingatlanpiacon vége lesz a származása miatti megalázásoknak. „Dolgozni akarok és békében szeretnék élni” – zárta a beszélgetésünket Márk.

Hatósági szankciók

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság weboldalán elérhető egyik bejegyzésből kiderül, hogy faji hovatartozás, a bőrszín, valamint a nemzetiség vagy nemzetiséghez tartozás alapján megvalósuló közvetlen hátrányos megkülönböztetés esete mindenképpen sérti az egyenlő bánásmód követelményét. Ez alapján tehát szankciókat alkalmazhatnának a piliscsabai társasházzal szemben is, persze csak abban az esetben, ha bebizonyosodik róluk, hogy valóban rasszista határozatot hoztak.

Kiemelt kép: Google


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!