Sok dolog változik ebben az évben. 2019 január 1-jétől nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, csökken az uht tej áfája, azonnal megkaphatjuk a banki átutalásokkal a pénzünket, és 20.000 Ft-ig tranzackiós illeték nélkül utalhatunk. Az Érdmost.hu oldalon összeszedték, mi minden változik az új évben.

Munka

Januártól 149 ezer Ft a minimálbér bruttó összege, a garantált bérminimum pedig 195 ezer Ft-ra emelkedik.

Teljesen átalakul a cafeteria-rendszer, szűkül a kiadható juttatások köre: nem lesz iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, Erzsébet-utalvány, és több juttatás adómentessége is megszűnik. A SZÉP-kártya marad.

400-ra emelkedik a kiadható túlórák száma 2019. januártól a dolgozó hozzájárulásával vagy kollektív szerződés mellett, és a cégeknél akár 3 éves munkaidőkeret is alkalmazható, amely a túlórák kifizetését tolhatja ki.

Növekednek a nyugdíjak 2,7 százalékkal az év elejétől.

Január 1-től közel 20%-kal nő a cégek, intézmények állami áramtarifája és emelkednek a rendszerhasználati díjak is. Az áremelkedés a lakosság által fizetendő díjakat nem érinti.

2019 januárjában megindulnak az országos rendszertagi tesztek az azonnali utalás tekintetében, azaz a tízmillió forint alatti lakossági átutalások azonnal – öt másodpercen belül – megérkeznek majd az egyik bankszámláról a másikra – mindez a nap 24 órájában és a hét minden napján, akár ünnepnapokon.

Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők esetében bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege 2019. januártól bruttó 100 ezer forint, lépcsőzetes emeléssel 2022 januárjától pedig az akkori minimálbérhez illeszkedik majd.

Könnyebb lesz kissé az adminisztrációs munka a cégeknél azzal, hogy 2019-től már nem kell bejelenteni a foglalkoztatottnak dolgozója végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat.

Adózás

Január elsejétől megszűnik öt adófajta: a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadó mellett a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is, a baleseti adó pedig beolvad a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás a szociális hozzájárulási adóba.

Elkezdődik a 2003 óta élő egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetése. Ezt az adónemet ugyanis már csak a 2019-es adóévre lehetett, 2018. december 20-ig bejelentéssel választani, ezt követően az áttérés nem lehetséges.

A kisvállalati adó (kiva) választásának felső értékhatára egymilliárdról hárommilliárd forintra nő. A legkisebb vállalkozások áfamentességének felső határa pedig nyolcmillióról tizenkétmillió forintra emelkedik, amivel a kisvállalkozások mintegy 10 milliárd forintot spórolhatnak és megszabadulhatnak az áfabevallás kitöltésének kötelezettsége alól is.

Az adócsökkentések a hitelintézeteket is érintik: a bankadó felső kulcsa ugyanis 0,21 százalékról 0,20 százalékra csökken.

Húszezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Több százezer egyéni vállalkozónak pedig az hozhat könnyebbséget, hogy számukra is elkészíti az adóhivatal a bevallási tervezetet.

A december 20-ig elvégzendő adófeltöltési kötelezettség szabályai enyhülnek, ugyanakkor a jelenlegi 1,8 százalékról 5,9 százalékra ugrik jövőre a késedelmes vagy hiányos adófizetés esetén az adózókra kirótt pótlék mértéke.

Az öregségi nyugdíj mellett dolgozóknak idén 15 %-ra csökken a jövedelmük után fizetendő SZJA.

Nő a családi adókedvezmény a két gyereket nevelők esetében: 17.500 Ft-ról havonta 20.000 Ft jár mostantól  gyermekenként.

5%-ra csökken az esl (hosszabban eltartható) és az uht (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója, ugyanakkor 20 %-kal nő az úgynevezett egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok esetében (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) a termékadó mértéke.

Az előző félévi 2,3 százalékról  2,2 százalékra csökken a Diákhitel1 kamata a 2019. január 1. – június 30-ig tartó időszakra.

Közlekedés

Minden autóst érint, hogy elindul a Mabisz e-kárbejelentő applikációja, így az eddigi papíralapú nyomtatvány, a kék-sárga néven ismert baleseti bejelentő mellett lehetőség lesz az egyszerűbb és gyorsabb ügyintézésre.

Januártól indul az úgynevezett jármű szolgáltatási platform, amiben – a tesztüzem után – ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai.

Sokat spórolhatnak a vállalkozások, ha 2019 első napjától a készpénzes vásárlás helyett tartós bérlettel, operatív vagy nyíltvégű pénzügyi lízinggel szerzik be a személygépkocsikat. Az áfatörvény módosítása nyomán ugyanis egyszerűbbé válik az áfa visszaigénylése a céges autók bérleti, vagy adózási szempontból bérleti jellegűnek minősülő lízingdíjából.

5,8 %-kal emelkednek átlagosan a tehergépjárművek útdíjai, a legnagyobb mértékben, 6,60 Ft/km-rel a négytengelyes járművek gyorsforgalmi úton való haladása drágul.

Ami változatlan marad:

Nem drágul a tömegközlekedés: a MÁV, a Volánok és a BKK is tartják a jelenleg tarifákat. A kormány döntése szerint a szemétdíj összege jövőre is változatlan marad


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!