A Pécelen hallottam az egyik péceli lakosoknak szóló csoport Facebookon, ahol a péceli történésekről beszélgetnek emberek. A péceli önkormányzat most megtiltotta a Pécel szó használatát a csoport nevében.

A csoport nevét egy 2015-ös helyi rendeletre hivatkozva akarják letiltani, mégpedig azért, mert az önkormányzat szerint nem állapítható meg, hogy a csoport nevében miért szerepel a Pécel szó, illetve hogy nem sérti-e a péceliek valamely jogát a Pécelen hallottam név, ezért biztos, ami biztos, nem adnak engedélyt a névhasználatra –írja a Zoom.hu.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál által megkérdezett jogi szakértő szerint az ilyen esetben valóban az oldal működtetőjének kell felszólítást küldeni arról, hogy egy település nem járul hozzá a nevének használatához. Mivel itt a Facebookon elérhető tartalomról van szó, kicsit más a helyzet. Ha a csoportot létrehozó személy a felhívás ellenére sem változtatja meg a csoport nevét, akkor az önkormányzatnak a Facebokkal kell felvennie a kapcsolatot, tőlük kell kérni a településnév használat megszüntetését. Ha a Facebook ezt nem teszi meg, a közösségi oldalt működtető amerikai vállalatot lehet perelni. Ez egész biztosan hosszan elhúzódó, a település számára sem olcsó jogi procedúra lenne.

Közben elindult a szavazás arról, hogy mi legyen a csoport új neve, ami az önkormányzatnak is megfelelő.

Kiemelt kép: illusztráció