Nagy érdeklődés volt a zártkerti területek infrastruktúra-fejlesztésére kiírt pályázat iránt. Több mint 700 önkormányzat véglegesítette kérelmét, az igényelt összeg 6,6 milliárd forint volt a 2 milliárd forint keretösszegű pályázatra.

A 198 nyertes önkormányzat átlagosan 9,6 millió forint támogatást kap. A pályázható összeg maximuma 10 millió forint volt. A következő lépés a támogatási szerződések megkötése lesz. Az önkormányzatoknak lehetőségük lesz 50-70 százalékos előleg felvételére is.

A pályázatot 2017 végén hirdették meg, a pályázatokat január végéig lehetett benyújtani. Az önkormányzatok zártkertek megközelítését szolgáló és zártkerten belüli utak megújításához, csapadékvíz elvezető beruházásokhoz, vízvételi helyek kialakításához, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, illetve vadkerítés építésére nyújthattak be pályázatot. Támogatást nyújtottak ahhoz is, hogy a pályázó önkormányzatok a zártkert egy részében gyümölcsöst hozzanak létre.

Tavaly három mintaprogramot hirdetett a szaktárca a települések határában lévő zártkertek, falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök revitalizációjára, megújítására. Ennek révén mintegy 770 millió forint értékben, 90 pályázattal, 69 települést támogattak abban, hogy az ott lévő osztatlan közös parcellákat megvásárolják, összevonják az önkormányzatok, megóvják a gyümölcs tájfajtákat.

Az országban mintegy 200 ezer hektárnyi zártkert található, amelyek 1 millió 150 ezer parcellát jelentenek, ezek jelentős része gondozatlan. A zártkertekben, falusi szőlőhegyeken, gyümölcsösekben lévő értékeket meg kell óvni, jó lenne, ha ezután is az öngondoskodás terepéül szolgálnának. Fontos a tájban betöltött szerepük is, továbbá a génmegőrzés szempontjából is jelentőségük van. A szaktárcánál dolgoznak azon, hogy a zártkerti, szőlőhelyi program kiteljesedjen, kiterjedjen Budapest környékének több településére is.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!