Túrázó tévedt el szombaton délután a Pilisborosjenő határában található Papp Ferenc barlangban. Négy óra elteltével a barlangi mentők találták meg és a felszínre kísérték.

600.000 Ft havonta! Gyere hozzánk hirdetésszervezőnek. Magas jutalékot kapsz, melyet azonnal utalunk. Fizetjük a telefonszámlád, a járulékaidat és nem számít mennyi idős vagy! A részletekért kattints ide!

Szombat délután két természetjáró bemászott a Pilisborosjenő határában található Papp Ferenc barlangba. Egyikük, egy 33 éves férfi a barlang bejáratától néhány tíz méterre már eltévedt a törmelék labirintusban, nem találta a kiutat a felszínre.

A barlangi mentőszolgálat tájékoztatása szerint ez a barlang rendkívül csalóka, ugyanis a felszínről még hallani a hangját aki itt van, adott esetben néha a kövek között a lámpája fényét is meg lehet pillantani, minden nagyon közelinek tűnik –  de a szűk réseken, ahol a hang és a fény még átjön, nehéz az egyetlen ember számára is járható, lehetséges utat megtalálni a felszínre.

Barátnője ezalatt a bejáratban várakozott, ez volt a szerencse is, hiszen ő tudott segítséget kérni telefonon a segélykérő vonalon. A helyszínre induló tűzoltók segítségére a Magyar Barlangi Mentőszolgálat 35 emberrel vonult a helyszínre este fél nyolckor.

Kapcsolódó cikkek:

Ezalatt a barlangban a tűzoltók meg tudták közelíteni a bajbajutottat, és egy szűk nyíláson át (az egyetlen járható utat ők sem ismerték) a kihűlés ellen izolációs fóliát, valamint csokoládét és meleg innivalót adtak be, mely nagyon jól jött az ekkorra már eléggé fázó embernek – írja a Caverescue.hu

Barlangi mentőink a kőtömbök közötti labirintusban bementek Zoltánhoz, elsőként megvizsgálták őt – szerencsére néhány horzsoláson kívül nem történt komolyabb sérülése.  Ezt követően a helyes kivezető utat mutatva, segítséggel felszínre kísérték őt, 20 óra 10 perckor már a bejárathoz érkeztek épségben. Járattágításra, komolyabb beavatkozásra nem volt szükség.

Pilisborosjenőhöz kapcsolódó cikkek:

Hősök, apukák és a nagy kaland! Kötelező megnézni az egri vár másolatát a Pilisben

A Papp Ferenc barlang fokozottan védett barlang, szabályos látogatásához a Duna Ipoly Nemzeti Park előzetes engedélye szükséges – hívták fel a figyelmet.

A barlang egésze nehezen járható, szűkületekkel, instabil omladékokkal teletűzdelt járatainak hossza 400 méter, mélysége 66 méter. A Duna Ipoly Nemzeti Park a Papp Ferenc barlang látogatását csak gyakorlott barlangászoknak javasolja – áll a közleményben.

MTI/ Barlangi mentők – Fotók: A barlangi mentők helyszínen készült felvételei


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!